Se schimbă regulile pentru acordarea voucherelor de 15.000 lei pentru cuplurile infertile

Ministerul Muncii modifică regulile acordării de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare. Un proiect de hotărâre pus vineri în dezbatere publică de către Ministerul Familiei prevede că și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român să poată beneficia de bani, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, așa cum se întâmplă în prezent.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect care vizează modificarea HG 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității. Proiectul de hotărâre modifică condițiile de eligibilitate și extinde lista celor ce vor putea cere bani de la stat pentru proceduri de fertilizare, scrie avocatnet.ro.

În prezent, pot apela la acest program doar cetățenii români. Modificarea propusă este ca cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil (căsătoriți sau nu) va trebui să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România. Cu alte cuvinte, cuplurile formate dintr-un cetățean român și unul străin vor primi bani de la stat pentru proceduri de fertilizare.

Condiția deținerii cetățeniei române și existența domiciliului în România se va aplica și în cazul femeii singure infertile.

În plus, proiectul de HG extinde numărul maxim de beneficiari ai programului la 20.000, față de 10.000, cât prevede acum HG 1.103/2022.

Programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Sprijinul acordat constă într-un ajutor financiar (neimpozabil) în valoare de 15.000 de lei. Beneficiarul primește două vouchere, ambele pe suport de hârtie, înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.