Premierul ungar, Viktor Orban, nu vrea Moldova și Ucraina în UE

Premierul Viktor Orban a declarat că Ungaria nu a votat demararea negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană. Premierul ungar consideră că decizia este una proastă.

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o „decizie proastă”, relatează AFP şi Reuters.

„Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea” acestei alegeri „iraţionale” a celorlalte 26 de ţări şi deci „s-a abţinut”, a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.

„Ucraina nu este pregătită”, a repetat responsabilul naţionalist.

„Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite”, a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. „Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile”, a adăugat el.

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

„Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului” comun, a spus premierul ungar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.