Eurodeputatul Maria Grapini, despre protestele transportatorilor și fermierilor: Dreptul la protest este garantat. Acesta trebuie să fie, însă, ultima formă de acțiune, după ce se încearcă dialogul!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

În contextul protestelor transportatorilor și fermierilor, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a precizat că deși dreptul la protest este garantat, acesta trebuie să fie ultima formă de acțiune, după ce se încearcă dialogul!

Potrivit eurodeputatului Grapini, instituțiile statului sunt obligate să răspundă oricărui demers făcut de patronate, sindicate sau de cetățeni!

“În calitate de fostă președinte de patronat, întotdeauna am considerat indicată calea dialogului. Dreptul la protest este clar, garantat, și trebuie să fie lăsat să se manifeste, dar ca o utimă soluție. Nu știu dacă reprezentanții patronatelor fermierilor și transportatorilor, înainte de a ieși în stradă, au făcut demersuri în acest sens și au fost refuzați de cei responsabili. Pentru că motivul de a ieși în stradă, este atunci când eu mă adresez unei instituții, unui minister, unui guvern, și acesta refuză dialogul cu mine!”, a punctat Maria Grapini.

În context, Maria Grapini a reamintit faptul că a discutat cu transportatorii români care protestau, la Bruxelles, în fața Parlamentului European, doar după ce în calitatea sa de membră a comisiei pentru Transport din PE făcuse demersuri pentru rezolvarea situației la această comisie. Mai mult, europarlamentarul Grapini solicitase comisarului pentru Transporturi, Adina Vălean, să revizuiască pachetul pe mobilitate, pachet care i-a pus pe transportatorii din Estul Europei și implicit și din România într-o poziție defavorabilă față de cei din Vest.

De asemenea, eurodeputatul umanist a mai spus că a rugat-o pe Adina Vălean, încă de la preluarea portofoliului de comisar pentru Transporturi, să revizuiască pachetul pe mobilitate pentru rezolvarea principalelor probleme reclamate de transportatori.

În mod cert, susține europarlamentarul PUSL, s-au acumulat niște lucruri care trebuie rezolvate, pentru că, din păcate, problema transportatorilor se transferă până la consumatori pentru că toate costurile de la transport merg pe lanțul valoric până la cetățean.

“Timp de zece ani cât timp am fost președinte de patronat nu am avut niciun conflict stradal. Trebuie mai întâi să previi, să discuți, dialogul este foarte important și ca atare eu fac apel ca reprezentanții transportatorilor și ai femierilor să pună pe hârtie toate doleanțele lor pentru că nu au ce să facă cu mașinile lor aduse în fața Guvernului. Violența nu rezolvă nimic! În cazul fermierilor sunt banii necesari și trebuie ca aceștia să fie doar deblocați și dați acestora. Pe de altă parte, în cazul transportatorilor se pot găsi măsurile compensatorii pentru problemele pe care le invocă aceștia și anume costurile la pompă, asigurările etc. Se poate dezamorsa acest conflict”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.