Ziua Unirii Principatelor Române, la Casa Artelor Dinu Lipatti- Ediția a VI-a
Casa Artelor Dinu Lipatti invită publicul iubitor de Artă, Cultură și Istorie, miercuri, 24 ianuarie 2024, începând cu ora 19:00, la cea de-a VI-a Ediție a evenimentului Unirea Principatelor Române, care face parte din Programul – Sărbători Naționale și are ca scop promovarea valorilor, istoriei, identității naționale și personalităților culturale și istorice, care prin contribuția lor semnificativă au adus un aport important la consolidarea și îmbogățirea moștenirii noastre culturale.
Așadar, la împlinirea a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită să celebrăm acest important moment istoric, prima etapă în crearea statului unitar român modern, cu Audiții, Expoziții, Proiecția filmului „Unirea Principatelor Române din anul 1859” și Recitalul de muzică clasică românească și universal susținut de studenții clasei de canto a Prof. Univ. Dr. Silvia Voinea. Filmul care va fi proiectat este o producție TVR, realizat și produs de Radu Găină.
În Salonul de Muzică al Casei Lipatti vor cânta soprana Gabriela Daha și Baritonul Cătălin Petrescu, soliști ai Teatrulu Național de Operetă „Ion Dacian” și studenții: Miruna Dascălu, Raluca Mălăeru, Miruna Cioiniag, Bianca Savin, Anastasia Sârbu și Matei Tudose, acompaniați la pian de Prof. Univ. Drd. Alexandru Mihai Burcă. În program vor fi compoziții de Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Enrico Mezzetti, Antonio Vivaldi, Wolfang Amadeus Mozart, Gaetano Donizetti, Saverio Mercante, Vicenzo Bellini și Leonard Bernstein.
Prof. Dr. Silvia Voinea a fost prim solistă a Operei Române din București timp de peste trei decenii (1968 – 1999). A colaborat cu mari personalități artistice ale epocii sale: regizorii Jean Rânzescu, Hero Lupescu, George Teodorescu; dirijorii Jean Bobescu, Constantin Bobescu, Cornel Trăilescu, Paul Popescu, Constantin Petrovici; artiștii lirici: Elena Cernei, Nicolae Herlea, Zenaida Pally, David Ohanesian, Dan Iordăchescu, Octav Enigărescu, Viorel Chicideanu, Ludovic Spiess, Magdalena Cononovici, Maria Slătinaru-Nistor, Eduard Tumagian și alții. Cariera internațională i-a prilejuit satisfacția unor mari succesee cu repetate apariții în teatre de tradiție renumite: Opera Comică și Opera de Stat din Berlin (15 ani), Semper Oper din Dresda (5 ani), Teatrul Regal din Liege (3 ani), Teatrul din Klagenfurt (2 ani). Din anul 1990 până în prezent, soprana Silvia Voinea este profesor al catedrei de canto de la Universitatea Națională de Muzică București. În anul 2002 a obținut titlul de Doctor în Muzică prezentând teza cu titlul „Incursiune în istoria artei cântului și a esteticii vocale. Canto – istorie, tehnică, expresie. Privire asupra metodelor de artă a cântului”.
Pedagog dedicat discipolilor săi, prof. univ. dr. distinsa soprană Silvia Voinea a inspirat și îndrumat numeroase generații de artiști, cu importante cariere naționale și internaționale.
Conceptul evenimentului „Unirea Principatelor Române” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a VI-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.
casa artelor dinu lipatti ziua unirii principatelor