Angajările în sistemul de învățământ, deblocate! Cadrele didactice încă așteaptă majorările salariale promise!

Ca urmare a demersurilor celor trei federații sindicale reprezentative la nivel de educație, prin Memorandumul aprobat de Guvernului României, au fost deblocate angajările în sistemul de învățământ.

Cele trei federații sindicale au atras atenția asupra atitudinii față de educația din România a Ministerului Finanțelor, care refuzase avizarea Memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023: „Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare asistemului educațional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente, nu blocarea, prin orice mijloace, a ocupării posturilor dinînvățământ”, scriu liderii sindicali din Educație într-un comunicat comun al celor trei federații sindicale.

La data de 1 februarie 2024, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației. Principalele probleme abordate au fost următoarele: modificarea condițiilor de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, deblocarea posturilor din educație, indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, încadrarea îngrijitoarelor ca personal didactic auxiliar (îngrijitoare în educația timpurie).

Reprezentanții FSLI au susținut, printre altele, două principii importante care trebuie să stea la baza grilei de salarizare pentruînvățământ:

Salariul profesorului debutant trebuie să pornească de la salariul mediu brut pe economie sau reprezinte 23% din indemnizația Președintelui României;

Salariul profesorului S cu gradul didactic I și o vechime de 25 ani în învățământ trebuie să fie similar cel al medicului specialist.
Următoarea întâlnire legată de Legea salarizării va avea loc în luna martie 2024.

În februarie, profesorii și angajații din Învățământ au primit salariile majorate. Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, aplicația de salarizare pentru angajații din Educație a fost actualizată cu noile majorări salariale. Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

Potrivit Ordonantei de urgentă privind unele măsuri privind salarizarea personalului din învătământ si din alte sectoare bugetare, în anul 2024, au loc două majorări salariale: prima de la 1 ianuarie 2024 si a doua de la 1 iunie 2024. De aceste majorări vor beneficia toti angajatii din sistemul de învătământ, fie că vorbim de personal didactic de predare, didactic auxiliar si nedidactic. Astfel, un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, cu vechime de până la 1 an, va primi luna aceasta un salariu brut de 6.080 lei, adică 3.557 lei net.

O secretară cu studii medii si vechime între 15 si 20 ani va primi un salariu de 5.347 lei. Un director de scoală gimnazială, cu până la 300 de elevi si fără structuri arondate, va primi luna aceasta un salariu de bază de 10.650 lei. Cel mai mare salariu de bază obtinut de un profesor va fi de 9.623 lei, dacă are studii superioare de lungă durată, vechime de peste 25 ani, grad didactic 1 si gradatia 5. Cel mai mic salariu de bază îl vor primi muncitorii necalificati, fără vechime în muncă: 3.650 lei.

Noile grile de salarizare sunt oarecum echitabile, pentru că majorarea salarială dată în luna iunie 2023 a creat o serie de inechităti. O parte dintre colegii mei sunt multumiti si apreciază efortul făcut, realizează faptul că în luna iunie a anului 2024 unii vor primi un salariu mai mare cu 50% fată de luna mai 2023. O parte dintre colegi văd această realizare. Dar sunt si persoane nemultumite, care consideră că s-ar fi putut obtine mai mult”, a declarat prof. Sporin Tiplea, liderul Uniunii Sindicale „Didactica”, membru în comisia de stabilire a noii grile de salarizare pentru personalul didactic de predare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.