Eurodeputatul Maria Grapini susține drepturile consumatorilor și creșterea exigenței controalelor la intrarea în piața internă a produselor din țări terțe!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

În calitate de Raportor al noului Regulament pentru Vamă, europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D,  a susținut drepturile consumatorilor și creșterea exigenței controalelor la intrarea în piața internă a produselor din țări terțe.

„Mi-am dorit foarte mult acest raport și pentru faptul că vin din mediul de afaceri și cunosc foarte bine impactul funcționării sau al nefuncționării autorităților vamale, mai ales că sunt și și vicepreședinta Comisiei pentru Piață Internă. Mă bucur că, pe anumite puncte, am ajuns la o înțelegere cu toate grupurile politice și sper ca, la final, să avem varianta optimă. Ce este important pentru România este faptul că Autoritatea Vamală va avea de acum încolo, după ce aprobăm acest nou regulament, o autoritate europeană cu care trebuie să lucreze și schimbul de informații trebuie să fie foarte rapid!”, a punctat eurodeputatul Grapini.

După ce s-a consultat cu mediul privat, Maria Grapini vizează introducerea unui amendament în propunerea Comsiei Europene prin care autoritatea vamală să aplice produselor o etichetă stil semafor, și anume, „roșu, galben sau verde”.

Dacă un exportator din China, exemplifică europarlamentarul, vrea să trimită telefoane mobile în UE, trebuie să trimită, mai întâi, informații autorității europene despre acel produs. Ulterior, aceasta analizează informațiile primite și pune eticheta corespunzătoare.

Verde înseamnă că produsul este sigur, galben înseamnă că autoritatea îi mai face o verificare, iar roșu înseamnă că este interzis, fiind un produs periculos, a mai spus Maria Grapini.

„Ce am putea să câștigăm prin acest amendament? În primul rând, nu vor intra foarte multe produse neconforme în UE și, astfel, nu s-ar mai polua mediul prin incinerarea lor. Eu țin foarte mult la acest stil de etichetare și, până la urmă, se justifică, astfel, și rolul acestei autorități europene care este un prim filtru care poate ajuta la scăderea produselor neconforme care intră în piața internă!”, a conchis europarlamentarul Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.