Maria Grapini cere președinției belgiene a Consiliului UE să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen. Ministrul belgian de interne, Annelies Verlinden, îi răspunde eurodeputatului român!
Europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, a cerut, în comisia Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), președinției belgiene a Consiliului UE, să finalizeze procedura de intrare a României în Schengen.
“Doresc să vă mulțumesc pentru programul pe care l-ați prezentat. Am încredere în președinția belgiană. Este, așa cum ați spus, un stat fondator. Am două întrebări concrete și sper, doamnă ministru, să îmi răspundeți la fel de concret. Ați început discursul, vorbind despre protecția oamenilor și a frontierelor! Și vedem ce se întâmplă acum în Franța, cu fermierii români care au fost pur și simplu agresați, toată marfa a fost răsturnată în stradă și poliția franceză nu a intervenit! Concret, aveți de gând să puneți în discuția Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne) această problemă pentru că nu cred că, într-o piață internă, trebuie să ne fie frică să facem transport dintr-o țară membră a UE în alta. Și vă întreb și dacă, pe președinția dumneavoastră, până la începerea alegerilor europarlamentare, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră pentru că, din nefericire, avem mari probleme cu pierderile economice, cu întârzierile cauzate de statul la frontieră?”, a punctat, în intervenția sa, în prezența ministrului de interne belgian, Annelies Verlinden, eurodeputatul Grapini.
Potrivit Mariei Grapini, ce se întâmplă acum în Franța, unde toată marfa transportatorilor este stricată, iar șoferii de tir români sunt speriați, reprezintă un dezastru. Securitatea și protecția oamenilor în interiorul pieței interne, susține eurodeputatul, este o prioritate.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul Grapini a reiterat necesitatea stopării traficului de droguri.
“Poate că președinția belgiană va găsi măsuri suplimentare, pentru că acest trafic, în timpul crizei pandemice și a războiului din Ucraina, s-a intensificat în toate statele membre!”, a conchis Maria Grapini.
În răspunsul său, ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, a menționat că președinția belgiană va extinde implementarea acquis-ului pentru România și Bulgaria, cu scopul de a include și frontierele terestre.
„Noi ne bucurăm de ce s-a obținut la finele anului trecut, când s-au făcut progrese și pași înainte în privința implementării acquis-ului Schengen pe partea maritimă și aeriană!”, a adăugat oficialul belgian.
În privința luptei împotriva traficului de droguri și a crimei organizate, Annelies Verlinden a mai spus că președinția belgiană va lua măsuri ferme în această direcție.
“Vă asigur că președinția belgiană se va ocupa de cele zece priorități pe care le include foaia de drum europeană, pentru a lupta împotriva traficului de droguri și a crimei organizate violente. Cât privește alianța portuară, dorim să implicăm sectorul privat, dar și autoritățile portuare, pentru a putea să impulsionăm o nouă legislație în această materie. Este vorba de cooperare operativă, schimb de informații ,chiar un hot-line pentru personalul din porturi, unde oamenii din porturi pot suna și raporta dacă se întâmplă ceva suspect. Fiecare stat membru poate să implementeze aceste lucruri în porturile sale!”, a menționat oficialul belgian.