Actorul Dan Nuțu, omagiat pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo!
Actorul Dan Nuţu va fi omagiat cu Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo care va avea loc pe 29 aprilie, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală, informează organizatorii într-un comunicat de presă.
„Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nuţu va fi recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Gopo 2024”, se arată în comunicat.
Dan Nuţu s-a născut în 1944, la Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” în 1966, fiind angajat ulterior la Teatrul Bulandra. Cineastul este cunoscut pentru interpretările memorabile din „Duminică la ora 6” (regia Lucian Pintilie, 1965), „Meandre” (regia Mircea Săucan, 1966), „Dimineţile unui băiat cuminte” (regia Andrei Blaier, 1966), „100 de lei” (regia Mircea Săucan, 1973) şi „Dincolo de nisipuri” (regia Radu Gabrea, 1974), cât şi pentru producţiile documentare realizate în cadrul programului Aristoteles Workshop, pe care l-a fondat în 2006.
A debutat pe marele ecran alături de Irina Petrescu în „Duminică la ora 6”, primul film al regizorului Lucian Pintilie. Prin interpretările sale în roluri de tineri nonconformişti a devenit cunoscut drept „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor ’60”, după cum l-a numit Tudor Caranfil. Cu o atitudine rebelă şi adesea comparat cu James Dean sau Tom Courtenay, Dan Nuţu şi-a întrerupt brusc cariera la sfârşitul anilor ’70 pentru a emigra în SUA, revenind în ţară după anii 2000.
Împreună cu producătoarea Cristina Hoffman, Nuţu a fondat în 2006 Aristoteles Workshop, un atelier de film documentar dedicat artiştilor din întreaga lumea. Până în prezent, acest proiect a produs peste 40 de filme, multe dintre acestea fiind selecţionate şi premiate la festivaluri de renume. Una dintre cele mai importante producţii Aristoteles Workshop, lansată la Locarno în 2007 şi premiată la Leipzig, este documentarul „Nu te supără, dar”, regizat de Adina Pintilie , film care a participat la mai multe festivaluri internaţionale, precum cele de la Amsterdam (IDFA), Sarajevo, Moscova sau Madrid.