Alarmant: Ministerul Finanțelor, împrumuturi de peste șase miliarde de lei în luna aprilie!

Pentru că visteria este goală, iar pensiile și salariile trebuie să fie virate cu măririle promise, Guvernul face ce știe el cel mai bine: se împrumută. De data aceasta este vorba de aproape 1 miliard de lei, atras de la bănci, prin emisiuni de obligațiuni de stat.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 961,1 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, MFP a atras 500 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 60 de luni, la un randament mediu de 6,56% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 671,8 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni în această licitaţie.

De asemenea, MF a mai atras luni încă 461,1 milioane de lei prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 21 de luni, la un randament mediu de 6,13% pe an. Valoarea emisiunii a fost tot de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 493,1 milioane de lei. Prin licitaţia suplimentară organizată marţi statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna aprilie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 780 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 6,78 miliarde de lei, este cu 260 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în martie 2024, de 6,52 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.