Maria Grapini, la ora bilanțului (IV). Europarlamentarul a organizat numeroase conferințe și evenimente în Parlamentul European, dar și în România!
Așa cum am arătat în primele trei episoade, europarlamentarul Maria Grapini, membru în grupul S&D, conduce detașat, și în cel de-al doilea mandat de europarlamentar, la capitolul intervenții în plenul PE, rapoarte legislative, interpelări și scrisori deschise adresate oficialilor europeni.
În acest episod, vom prezența activitatea eurodeputatului Grapini în privința conferințelor și evenimentelor organizate atât în Parlamentul European, cât și la nivel național.
Potrivit Mariei Grapini, rolul conferințelor organizate în PE este multiplu. În primul rând, susține Maria Grapini, contribuie la îmbunățirii imaginii României în Europa și conduce la creșterea credibilității și încrederii în țara noastră.
Apoi, a mai adăugat europarlamentarul, în cadrul conferințelor poți invita din țară specialiști, asociații profesionale care să participe la dezbatere și nu în ultimul rând vorbim de o consultare, extrem de utilă, pe tema conferinței, cu părțile interesate.
„Punctul meu de vedere este că în politici publice, la nivel național și european ar trebui să fie oameni cu experiență pozitivă în profesiile lor, care să înțeleagă impactul unui act legislativ, viteza de decizie, dialogul social dar și cu pregătire profesională solidă și cu iubire de țară”, a mai punctat Maria Grapini.
Conferințele organizate la Parlamentul European de eurodeputatul român au avut, la bază, teme extrem de importante precum Statul de drept în UE, antreprenoriatul feminin, România la 30 de ani de la Revoluție, îngrijirea persoanelor vârstnice-o prioritate pentru UE sau 30 de ani de la crearea pieței interne.
În timp ce alți europarlamentari români sunt, din păcate, dezinteresați i față de organizarea acestor tip de conferințe extrem de utile pentru țara noastră, Maria Grapini a continuat și în acest mandat să se implice activ, alături de echipa sa de asistenți, în organizarea acestor evenimente.
Vă prezentăm, în continuare, lista conferințelor organizate, în actualul mandat, în PE, de eurodeputatul Grapini:
Dezbatere Huawei, 18 octombrie 2019
Eveniment „România la 30 de ani de la Revoluție”, 19 noiembrie 2019
Forumul European pentru Manufactură privind viitorul directivei pe echipamente tehnice, 5 decembrie 2019
Conferința “Women in transports Talks-Moving to the future”, 12 decembrie 2019
Conferința „Statul de drept în UE”, 4 februarie 2020
Conferința „Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon”, 16 iunie 2021
Conferința “Agenda comerțului global, în noul context geopolitic al războiului din Ucraina”, 19 aprilie 2022
Conferința “Antreprenoriat feminin”, Bruxelles 2022
Ziua Digitală Română, 11 octombrie 2022
Conferința “Cultura-o punte între națiuni”, 11 februarie 2023
Conferința “Îngrijirea persoanelor vârstnice-o prioritate pentru UE”, 27 iunie 2023
Conferință dedicată celor 30 de ani de la crearea Pieței Interne a UE, 28 iunie 2023
Platformele de comerț local, motoare de creștere pentru IMM-uri, 6 decembrie 2023
Forumul European pentru Manufactură „Implicațiile politice ale dezvoltării lumilor virtuale”
Conferința „ Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, 16 aprilie 2024.
Implicare totală și în organizarea evenimentelor pe plan intern
Europarlamentarul Maria Grapini consideră, de asemenea, că România trebuie să țină permanent legătura cu țara pe care o reprezintă.
Mai mult, Maria Grapini susține că acțiunile organizate cu cetățenii, au ca rol informarea acestora, dar și preluarea problemelor românilor, pe care europarlamentarul poate să le transmită instituției responsabile la nivel național sau european.
În nota cu care i-a obișnuit pe români, pe plan intern, lista evenimentelor organizate de eurodeputatul Grapini este semnificativă.
Enumerăm, astfel, evenimente dedicate antreprenoriatului feminin, mediului economic autohton, mentoratului pentru tineri, combaterii drogurilor în școli, sănătății și drepturilor pacienților, principalelor obstacole pentru IMM-uri și fermieri, până la “Meseria-brățară de aur”, „Sănătatea-drepturile pacienților”, și „Ce înseamnă carieră de suces?”.
Totodată, evenimentele au vizat și Ziua Mondială a Sindromului Down (martie 2021, Alexandria), întâlnire cu reprezentanții economici din cadrul ambasadelor României din alte state (30 iunie 2022, București), PE în dialog cu studenții, Universitatea Transilvania (Brașov, 5 mai 2023), Conferința Importanța multiculturalismului și a credinței în Spațiul Europan (Timișoara ,2 februarie 2024), Conferința Impactul mediului onine asupra calității vieți tinerei generații, bullying-ul în școli și efectele lui (Timișoara, 16 februarie 2024), Conferința Tineri în dialog cu democrația ( București, 25 martie 2024) sau Conferința Parlamentul European în dialog cu studenții ( Galați, 29 martie 2024).
Eurodeputatul Grapini a avut o implicare semnificativă și pe marginea Programului „Școli-ambasador ale Parlamentului European”.
“Am participat la acest proiect european înțelegând importanța informațiilor în școli. Sunt bucuroasă ca român că multe școli din România au câștigat competiția europeană și am participat cu multă deschidere la școli și licee din județele Constanța, Neamț, Gorj, Timiș, Mureș, Caraș-Severin și București! Interacțiunea cu elevii mi-a dat speranța că România are viitor! De noi toți depinde să facem ca lucrurile să fie mai bune! Cred că prin implicare și asumare, fiecare poate contribui la schimbarea pe care o dorim cu toții!”,, a precizat Maria Grapini.
Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) își propune să îi familiarizeze pe elevii de liceu și pe cei din școlile profesionale, provenind din medii educaționale, sociale și geografice diferite, cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene.
Programul le oferă elevilor ocazia de a-și înțelege drepturile în calitate de cetățeni ai UE și de a învăța despre modul în care pot participa activ la viața democratică a Uniunii Europene.
Cuprinzând, la nivel european, în jur de 1 500 de școli certificate ca Școli-ambasador ale Parlamentului European, 3 700 de cadre didactice numite ambasadori seniori și aproape 23. 000 de elevi numiți ambasadori juniori, rețeaua le oferă școlilor o bună ocazie de a face schimb de bune practici și de a coopera la punerea în practică a programului.