Turcia impune taxe suplimentare pentru vehiculele importate din China

Turcia a decis să impună taxe vamale suplimentare de 40% pentru toate vehiculele importate din China. Așa încearcă această țară să limiteze exporturile și să reducă deficitul de cont curent.

Tariful suplimentar care va fi impus de Turcia va fi de minim 7.000 de dolari pentru fiecare vehicul, potrivit unui decret prezidenţial publicat sâmbătă în monitorul oficial. Decizia autorităților va intra în vigoare începând din data de 7 iulie.

Decizia prevede faptul că dacă tariful de 40% calculat din preţul vehiculului importat este mai mic de 7.000 de dolari, atunci va fi perceput tariful minim de 7.000 de dolari.

În 2023, Turcia a introdus tarife suplimentare pentru importurile de mașini electrice din China, în ideea de a sprijini primele automobile electrice produse local. Astfel, guvernul de la Ankara ia măsuri pentru a contracara o inflaţie care la finalul lunii mai a ajuns la 75,5%, prin menţinerea unei politici fiscale monetare stricte, consolidarea politicii fiscale şi reducerea deficitului de cont curent.

Economia Turciei a avut, la începutul anului 2024, un avans mai rapid decât cel din China, raportând unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din lume. Reușita va fi, cel mai probabil, ultima înaintea stagnării cauzate de majorarea dobânzilor.

Economia turcă a arătat rezilienţă în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile, iar consumul gospodăriilor a crescut în ritm anual cu 7,3% în primul trimestru din 2024. Şi cheltuielile guvernamentale au urcat în ritm anual cu 3,9% în primul trimestru din acest an. De asemenea, exporturile au urcat cu 4%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,1%.

„Consumul privat a fost principalul motor al creşterii în aceste luni. Datele arată lipsa progreselor în echilibrarea cererii”, a apreciat Haluk Burumcekci, economist la Burumcekci Consultancy.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.