Veștii bune pentru români: Scad ratele la bănci!

Românii care au credite în euro vor plăti rate mai mici de săptămâna viitoare. Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să reducă dobânda de referință cu 0,25%, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Decizia BCE va intra în vigoare pe 12 iunie 2024.

Scad ratele la bănci pentru români ca urmare a deciziei BCE de reducere a dobânzii de refernță. Această măsură a condus la scăderea indicelui Euribor la trei luni, echivalentul ROBOR pentru creditele în euro, care a ajuns la 3,75%. Astfel, pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 32 de RON față de trimestrul precedent, potrivit dcbusiness.ro.

Economiștii sunt optimiști și spun că dobânda, respectiv ratele pentru creditele în euro cu dobândă variabilă vor scădea. De asemenea, se așteaptă ca și Banca Națională a României (BNR) să urmeze exemplul BCE și să reducă dobânda de referință în perioada următoare. De la 1 iulie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va scădea de la 5,90% la 5,86%. Astfel, pentru un credit de tip Noua Casă în valoare de 250.000 RON pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu aproximativ 8 RON.

Inflația în cele 20 de țări din zona euro a scăzut de la peste 10% la finele lui 2022 până aproape de ținta de 2% a BCE în ultimele luni, datorită reducerii costurilor cu carburanții și normalizării lanțurilor de aprovizionare post-pandemie. Cu toate acestea, progresul în reducerea inflației a stagnat recent, iar perspectivele pentru viitoare reduceri de dobândă rămân incerte.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.