Succes răsunător după primul week-end Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Primul week-end a fost un autentic succes pentru Bucharest Opera Festival care a prezentat publicului La Fanciulla del West – producție a Operei Naționale Române Cluj Napoca, Gala Puccini 100 – susținută de soliștii și dirijorul Daegu Opera House din Coreea alături de ansamblurile ONB și Manon Lescaut – operă semi-staged prezentată de Opera de Stat din Budapesta.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, despre Bucharest Opera Festival: „Ministerul Culturii rămâne și în 2024 un susținător al festivalului, reafirmând angajamentul de a sprijini si promova artele. Îmi doresc dezvoltare prin cultură pentru România și pentru Capitală, îmi doresc evenimente de prestigiu aici, în țară.
Vă invit să intrați în lumea muzicii lui Puccini, să explorați profunzimea și frumusețea compozițiilor sale și să savurați performanțele excepționale ale unora dintre cei mai buni artiști ai lumii. Să ne fie acest festival dovada că muzica are puterea de a ne uni, inspira și înălța pe toți!”
Următoarele șapte reprezentații din cadrul Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition vor aduce publicului cele mai îndrăgite titluri ale marelui compozitor: luni Madama Butterfly – Opera Națională București, marți La Bohème – Opera Națională Română Iași, miercuri Turandot – Opera Națională Română Timișoara, joi La Rondine – Opera Maghiară din Cluj Napoca, vineri Il Trittico: Il Tabarro, Suor Angelica, Giani Schicchi – Opera din Brașov, sâmbătă La Bohème – Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi și duminică Tosca – Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
În cadrul festivalului, a fost lansat volumul „Hariclea Darclee. Diva muzicii lirice care a fermecat artiștii și publicul” de Ida Garzonio, editura Rediviva- Milano, în prezența managerului general al Operei Naționale București, Daniel Jinga, Directorului Centrului Cultural Italo-Român din Milano, Violeta Popescu, Directorului Fondazione Giacomo Puccini din Lucca, Luigi Viani și a muzicologilor Ioana Hădărig și Oltea Șerban Pârâu.
Directorul Fundaţiei Giacomo Puccini, Luigi Viani, i-a acordat directorului general al ONB Daniel Jinga, titlul de Ambasador al Anului Puccini în România.
Muzicologul Oltea Șerban Pârâu, despre cea de-a treia ediție: „Bucharest Opera festival – All Puccini Edition a apărut ca o declinare firească a faptului că în 2024 întreaga lume marca centenarul morţii lui Giacomo Puccini. Dacă la primele două ediţii acest festival aducea pe scena bucureşteană operă rar sau deloc văzut pe scena bucureşteană, la a treia sa ediţie propune ceva ce nu se întâmplă nicăieri în lume cu o astfel de densitate şi anume zece seri consecutive cu spectacole Puccini în interpretarea a zece companii de operă diferite pe aceeaşi scenă: Opera Naţională Bucureşti. Vom asista din nou la o nouă confruntare a teatrelor de opera din România, fiecare încercând să arate ce are mai bun în vitrina pe care o pune la dispoziţie acest eveniment, devenit de acum tradiţie, Bucharest Opera Festival. Toate titlurile pucciniene esenţiale vor putea fi văzute la Bucureşti între 7 şi 16 iunie la Bucharest Opera Festival pe o singură scenă. Se pare, o reverenţă unică făcută de Opera Naţională Bucureşti la centenar geniului puccinian, la rândul său un creator şi un destin cu totul aparte.”
(Jurnal de Festival – Ziua 1 – Bucharest Opera Festival 2024 – La Fanciulla del West – ONR Cluj)
Jurnal de Festival – Ziua 2 – Bucharest Opera Festival 2024 – Gala Puccini 100 – Daegu Opera)
Anul centenar puccinian este marcat la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.
Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2024
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.