4 pași de urmat pentru o curățenie de invidiat
Curățenia unei locuințe este mai mult decât o simplă activitate casnică care uneori ne dă bătăi de cap sau, în puține cazuri, aduce relaxare.
Curățenia locuinței reflectă ceea ce suntem noi ca persoane, exprimă ordine și disciplină și mai mult, exprimă dragostea și grija pe care o avem față de noi înșine și de membrii familiei. Deoarece, pentru mulți dintre noi, o casă curată reprezintă un spațiu de liniște și de confort, în cele care urmează vom vedea 4 pași simpli prin care poți să faci o curățenie de invidiat, rapid și eficient.
1. Planifică și organizează
Deoarece orice activitate și task înseamnă o planificare și o organizare, și în ceea ce privește curățenia locuinței, planificarea și organizarea sunt esențiale. Așadar, înainte de a începe procesul în sine, stabilește un plan clar și organizează sarcinile. Acesta te va ajuta să economisești nu doar timp ci și efort. Ce trebuie să faci în această etapă:
- verifică fiecare cameră și încăpere în care trebuie să faci curățenie și notează ce trebuie făcut pentru fiecare.
- pregătește-ți toate ustensilele necesare. Asigură-te că ai la îndemână echipamente curatenie potrivite pentru fiecare spațiu și tip de murdărie. Cele mai comune echipamente și produse care te pot ajuta la o curățenie a locuinței sunt aspiratorul, mopul, lavete din microfibră, dispozitiv spalat geamuri, bureți, prosoape de hartie, saci menajeri, detergenți profesionali, găleată, aspirator generator de aburi.
- mergi prin fiecare cameră și sortează obiectele de care nu mai ai nevoie. Apoi, pune la locul lor obiectele de care ai nevoie, organizează-le inteligent folosind coșuri sau cutii pentru organizare, astfel încât fiecare haină, jucărie, accesoriu sau obiect decorativ să își găsească locul, fără a arăta inestetic.
2. Îndepărtează praful și curăță suprafețele
Deoarece cu toții putem declara ferm că praful este inamicul tăcut al unei case curate, îndepărtarea acestuia este esențială pentru a avea o locuință sănătoasă și curată.
Folosește lavete din microfibră pentru a șterge praful de pe toate suprafețele. Acestea sunt mai eficiente decât lavetele obișnuite și nu lasă urme, iar pentru locurile greu accesibile, utilizează o perie cu mâner lung sau un aspirator cu accesorii speciale.
Atunci când vine vorba despre îndepărtarea prafului, nu uita să începi întotdeauna de sus în jos. Începe așadar cu cu ventilatoarele de tavan, cu lămpile și rafturile înalte, cu ramele tablourilor, tocurile, continuând cu mesele și încheind cu podelele. Astfel, vei evita ca praful să cadă pe suprafețele deja curățate.
3. Curăță baia și bucătăria
Bucătăria și baia sunt două dintre cele mai utilizate și, adesea, cele mai murdare încăperi din locuință, motiv pentru care curățenia lor necesită o atenție specială. Așadar, în bucătărie, începe prin spăla și aranja vasele, apoi prin a curăța blaturile și chiuveta cu o soluție dezinfectantă. Asigură-te că îndepărtezi toate resturile de mâncare și grăsime. Dacă te confrunți cu grăsime și depuneri persistente, nu uita de aspiratorul generator de aburi care este excelent pentru asemenea situații deoarece, temperatura ridicată a aburului topește și descompune toate grăsimile încăpățânate. Apoi, curăță electrocasnicele (cuptor, frigider, cuptor cu microunde etc.) utilizând detergenți speciali pentru fiecare dintre acestea, care să asigure și eficiență dar și siguranță.
Pentru curățarea băii, începe cu chiuveta și toaleta. Folosește produse de curățare dezinfectante și asigură-te că ștergi și zonele din jurul acestora. Apoi, continuă cu cabina de duș sau cada. Utilizând o soluție specială pentru a dizolva calcarul, depunerile de săpun și mucegaiul, curăță cu atenție pereții și podeaua dușului sau a căzii.
Odată ce acestea au fost curățate, șterge oglinzile și alte suprafețe din sticlă cu o soluție de curățare pentru sticlă, pentru a preveni petele și amprentele.
4. Curăță pardoselile
Podelele sunt printre cele mai utilizate suprafețe dintr-o locuință, astfel încât curățarea lor corespunzătoare este esențială.
Începe prin aspirarea pardoselei, inclusiv a covoarelor și a mochetelor, pentru a îndepărta praful și murdăria. Pentru un plus de siguranță și de confort, utilizează un aspirator cu filtre HEPA pentru a capta particulele fine de praf și alergenii. Mai mult, dacă dorești să și igienizezi locuința, un aspirator generator de abur îți poate fi de mare folos. Acesta folosește puterea aburului care intră adânc în țesătură, distrugând astfel toate bacteriile și microorganismele.
Odată ce au fost aspirate toate depunerile, mici și mari, finalizează curățenia prin spălarea pardoselii, cu ajutorul unui mop profesional. Pentru podelele dure, folosește un mop și o soluție de curățare adecvată tipului de suprafață (parchet, gresie, marmură etc) și asigură-te că mopul nu este prea ud, pentru a evita deteriorarea podelelor din lemn dar și urmele inestetice.
Și, nu în ultimul rând, odată ce ai făcut toți acești pași, alocă puțin timp pentru a aerisi întreaga locuință.
O curățenie de invidiat nu se obține doar printr-o simplă ștergere a prafului și o spălare rapidă a podelelor. Este un proces bine planificat și organizat, care necesită atenție la detalii, echipamente și produse potrivite dar și o rutină constantă de întreținere. Însă, cu toate că poate necesita puțin timp, rezultatul este pe atât de satisfăcător pe cât este de sănătos.