Parteneriat IOCN-TIFF pentru prevenția, diagnosticarea precoce a cancerului, precum și pentru accesul la tratamente noi 

Cu peste 100.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România, aproape un sfert de milion de persoane sunt afectate, direct sau indirect, de cancer în fiecare an.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), alături de partenerii săi, a creat un moment special la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) printr-o activare menită să sublinieze importanța prevenției  și diagnosticării precoce a cancerului, precum și a nevoii de acces la tratamente inovatoare în România. Pentru a aduce un plus de speranță și solidaritate față de cei afectați de cancer, participanții la TIFF au primit o fundiță, simbol al luptei împotriva cancerului, și o brățară verde care luminează în întuneric, reprezentând speranța și unitatea comunității în fața acestei boli nemiloase. Această inițiativă nu doar subliniază angajamentul continuu al IOCN față de sănătatea publică, dar și marchează 95 de ani de existență, reafirmând rolul său crucial ca punct de reper în lupta împotriva cancerului la nivel local și național.

TIFF și lupta împotriva cancerului

„TIFF nu este la prima inițiativă de susținere a luptei împotriva cancerului, în special a cancerului în rândul  femeilor. Este o responsabilitate colectivă să ne asigurăm că fiecare femeie are șansa de a trăi o viață sănătoasă și împlinită, indiferent de țara în care trăiește. Consider că suntem mai mult decât un festival de film; TIFF este un spațiu al conștiinței sociale și al implicării comunitare. Suntem onorați să colaborăm cu IOCN pentru a sublinia importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului. Împreună putem face o diferență semnificativă în viețile celor afectați de această boală ” a declarat Tudor Giurgiu, Președintele Festivalului TIFF.

Situația actuală a cancerului în România

Cu peste 100.000 de cazuri noi de cancer diagnosticate anual în România, aproape un sfert de milion de persoane sunt afectate, direct sau indirect, de cancer în fiecare an. Din acest total, peste 45.000 de afecțiuni oncologice noi sunt diagnosticate la femei, cele mai frecvente fiind cancerul de sân (28%), cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7.4%) și cancerul pulmonar (7%). În timp ce, în România, mortalitatea prin cancer a crescut cu 1% în rândul femeilor în perioada 2011-2019, în UE ea a scăzut cu 5 % în rândul femeilor. Mortalitatea în rândul femeilor tinere 15-64 de ani este cu 27% mai mare față de media UE.

Nevoia de prioritizare a sănătății femeilor

În ceea ce privește prevenția, România înregistrează cele mai mici rate de participare la serviciile de testare (screening) pentru cele 3 cancere recomandate, cancerul de col uterin, cancerul de sân și cancerul colorectal Doar 1 din 10 femei a efectuat o mamografie în ultimii 2 ani si doar 3 din 10 au beneficiat de un test de screening pentru cancerul de col uterin. În acest context, majoritatea cazurilor de cancer sunt depistate în stadii avansate, când tratarea este mai dificilă. Aceste statistici alarmante contribuie la poziționarea României pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ratele de mortalitate prematură cauzate de cancerul de sân (139% comparativ cu rata mediană din UE27) și de cancerul de col uterin (462% comparativ cu rata mediană din UE27).

Angajamentul IOCN și urgența de a acționa

„La TIFF, filmele ne duc în lumi fascinante și ne spun povești incredibile, dar, de foarte multe ori, viața bate filmul în moduri care ne provoacă și ne inspiră să acționăm. Cancerul reprezintă o provocare majoră pentru comunitatea noastră, însă e o provocare pe care o putem depăși prin prevenție (vaccinare anti-HPV, screening) precum și prin acces rapid la tratamente adecvate – astăzi, există tratamente inovatoare cu intenție curativă. Suntem mândri să fim la vârful progresului medical, dar recunoaștem că acest lucru vine cu responsabilitatea continuă de a ne menține la cel mai înalt standard și de a ne asigura că fiecare pacient primește cea mai bună îngrijire posibilă. În egală măsură, suntem dedicați sănătății publice și susținem programe și proiecte prin care facilităm accesul la prevenție și îmbunătățim nivelul de alfabetizare în sănătate. ” a declarat Prof. Univ Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

“Progresul înregistrat în diagnosticarea și tratarea cancerului este unul extraordinar. Tratamentul în stadii timpurii poate îmbunătăți șansele de vindecare ale pacienților cu cancer, fie prin creșterea probabilității ca tratamentul primar să aibă succes în eliminarea cancerului, fie prin prevenirea recidivei,  Atunci când cercetarea confirmă beneficiul terapeutic în formele incipiente de boală, este important ca politicile de sănătate ar trebui să acorde pacientului acces rapid la tratamente inovatoare, precum imunoterapia, în concordanță cu beneficiile pe care le-a demonstrat. România nu își permite să mai piardă prematur niciun pacient”, afirmă Livia Stan, Policy & Market Access Director, MSD Romania.

Prin activarea din cadrul TIFF, IOCN și partenerii săi, MSD România și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, doresc  să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța prevenției și diagnosticării precoce a cancerului, în special al cancerelor feminine, și să atragă atenția asupra necesității accesului la tratamente inovatoare, care aduc și multă speranță.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.