Premierul Orban, acuzații grave la adresa NATO

NATO intenționează să înființeze baze militare în Polonia, România și Slovacia, ca parte a unei misiuni de coordonare a livrărilor de arme către Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orbán.

„Alianța vrea să înceapă o așa-numită misiune NATO în Ucraina. Aceasta înseamnă că NATO va coordona transferul de arme care sunt livrate Ucrainei”, a declarat Orban la Radio „Kosuth”, citat de Sarajevo Times.

El a precizat că este vorba de trei mari baze militare din care vor fi transferate arme în Ucraina, precum rândul membrilor Alianței.

Liderul ungar, care a subliniat că Rusia va considera aceste baze o amenințare directă și că ele vor deveni o țintă militară, a adăugat că Alianța „vrea să înființeze în Ucraina o așa-zisă misiune NATO. Ceea ce înseamnă că NATO își va asuma coordonarea transferului de arme către Ucraina.

Ungaria va rămâne în afara acestei inițiative, a spus Orban și a subliniat că „Din cauza faptului că ne aflăm în apropierea zonei de conflict, trebuie să luăm măsuri pentru securitatea noastră”.

Ungaria nici nu va permite utilizarea teritoriului său și nici nu va acorda ajutor pentru livrarea de arme, a subliniat Orban adăugând: „În regiunea noastră, trei țări merg direct către război. În timp ce polonezii și românii avansează repede, slovacii sunt mai rezervați. Noi ne vom menține cu fermitate în afara acestor planuri”.

Orban a mai afirmat că „Poziția Ungariei în această chestiune este că se comite o greșeală. Chiar dacă toți ceilalți 31 de membri ai NATO spun că suntem singuri în această problemă, vom continua să spunem că acest război este inutil și că situația nu poate fi rezolvată pe câmpul de luptă”.

Ungaria „a tras frâna de urgență și a coborât din acest tren pro-război”. „Acest tren poate fi oprit. Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European sunt o ocazie clară pentru a împiedica acest tren să prindă viteză”.

Anterior, Orban a spus că Europa se pregătește de război cu Federația Rusă. Orban, care are legături strânse cu Vladimir Putin, a spus săptămânal că există mai multe semne că Europa se pregătește pentru acțiuni militare.

„Plecarea la război nu se întâmplă într-un singur pas”, a spus el, adăugând că Europa este din ce în ce mai atrasă de războiul din Ucraina.

„Sunt trei etape: discuție, pregătire și distrugere. Acum încheiem discuția și suntem în faza pregătitoare. Suntem la câțiva centimetri de distrugere”, a spus el, potrivit Sky News.

În ciuda condamnărilor și opoziției față de invazia rusă a Uniunii Europene, Orban a încercat să consolideze relațiile bilaterale cu Moscova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.