Europarlamentarul Maria Grapini, intervenții tranșante, la Bruxelles și Strasbourg, pentru susținerea IMM-urilor!

Fostă președintă de asociație patronală, antreprenoare de succes, dar și ministru pentru IMM-uri, eurodeputatul Maria Grapini a avut și în cel de-al doilea mandat, numeroase intervenții ferme de susținere a IMM-urilor.

Concret, eurodeputatul Grapini s-a remarcat, atât în acest an, cât și în anul 2023, în intervențiile avute în plenul PE de la Bruxelles și Strasbourg, în comisiile PE, dar și în luările de poziție și evenimentele pro-IMM-uri desfășurate în România, ca o apărătoare constantă a întreprinderilor mici și mijlocii, grav afectate de pandemie și războiul din Ucraina.

De altfel, Maria Grapini a precizat, în a doua jumătate a anului trecut, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Vera Jourova, că IMM-urile au nevoie de măsuri concrete, nu de declarații!

“Doamnă comisar, trebuie să spun că sunt dezamăgită pentru că pe lucrurile pe care le-ați enumerat și pe care susțineți că doriți să le faceți pentru a ajuta IMM-urile le tot aud din anul 2014, de când sunt în acest Parlament. Despre ce reducere a birocrației vorbiți? Am avut Small Business Act pentru IMM-urile din Europa, în care trebuia ca orice act legislativ să treacă, să nu mai fie nicio povară administrativă pusă suplimentar pe IMM-uri! Avem directivă pe marginea plăților întârziate! S-au făcut în mandatul trecut studii, am arătat foarte clar că lucrurile nu funcționează! Ce doriți să faceți cu plățile întârziate, pentru că avem și aici un act legislativ?”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a menționat și faptul că s-a modificat directiva pe achiziții publice. În context, eurodeputatul a spus că a cerut ca, în directivă, în momentul modificării acesteia, să se cuprindă “clar și limpede” accesul IMM-urilor la contracte, contractele să fie fragmentate, iar plată să fie asigurată în cazul subcontractanților.

Cu puțin timp înainte, eurodeputatul Grapini ceruse, tot în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului pentru piețe financiare, Mairead McGuinness, măsuri concrete pentru susținerea IMM-urilor.

Potrivit eurodeputatului Grapini, este inadmisibil ca un IMM să aibă aceleași reglementări ca și o companie mare.

“Dacă nu vom face ceva concret, le vom omorî. Cum este posibil ca un IMM să aibă aceeași reglementare ca o companie mare? Cum să aibă capital pentru internaționalizare? Banca Europeană pentru Investiții are în privința IMM-urilor aceleași proceduri ca și pentru companiile mari. Acest lucru nu este posibil! Trebuie să avem reglementări specifice IMM-urilor, clare, dacă vrem să supraviețuiască, să le dezvoltăm și să fie sustenabile”, a punctat eurodeputatul Grapini care, în context, reitera faptul că IMM-urile sunt cele mai disciplinate în privința plății taxelor și a impozitelor.

Cu doar câteva zile înainte, Maria Grapini solicitase, tot în plenul PE, Băncii Europene de Investiții să finanțeze IMM-urile și să dea dovadă de transparență în selectarea proiectelor finanțate.

De altfel, în acest an, Maria Grapini, în calitatea sa de vicepreședinta a Comisiei pentru Piață Internă și protecția consumatorului, a transmis o scrisoare comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, pe tema eficientizării accesului la finanțarea UE pentru IMM-uri.

Potrivit eurodeputatului Grapini, având în vedere multiplele crize create de războiul din Ucraina, care creează dificultăți pentru IMM-uri, dar și în contextul complexității și diversității ghidurilor naționale pentru fondurile structurale, diferite de la țară la țară, este foarte important ca IMM-urile să poată accesa fondurile necesare direct de la Comisia Europeană.

În context, europarlamentarul Grapini i-a adresat comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, rugamintea să propună măsurile necesare pentru a institui acest mecanism de accesare a fondurilor direct de la Comisia Europeană.

De reamintit faptul că europarlamentarul Maria Grapini a cerut, chiar în acest an, în plenul PE de la Strasbourg, ca bugetul Uniunii Europene să țină cont de nevoile IMM-urilor, dar și de nevoia de coeziune socială.

Potrivit eurodeputatului Grapini, banii din bugetul UE sunt banii cetățenilor!

Totodată, eurodeputatul român a avertizat că, în tot acest timp, bancherii se îmbogățesc, iar polarizarea în societate este mare.

Cerința sa, susține Maria Grapini, este ca, în viitor, bugetul UE să fie gestionat pe principiile care duc la coeziune socială, la solidaritate, la creșterea numărului de IMM-uri, IMM-uri care reprezintă coloana vetebrală în UE.

“Să fie clar: banii din bugetul european sunt banii cetățenilor și așa trebuie să gândim dacă vrem să avem liniște și coeziune în Uniunea Europeană!”, a adăugat europarlamentarul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a mai solicitat Comisiei Europene, în plenul PE de la Strasbourg, să sprijine IMM-urile, în obținerea brevetelor esențiale. Din păcate, susține eurodeputatul Grapini, Regulamentul prezentat aduce birocrație și costuri suplimentare pentru companiile mici.

În contextul în care, a adăugat eurodeputatul, aceste lucruri au fost confirmate și de experți neutri, trebuie să ne gândim, când facem acest Regulament, și la impactul negativ asupra utilizatorului final, dar și la cel asupra cercetării și inovării.

„Dacă vrem ca Uniunea Europeană să fie lider în inovare, cercetare și tehnologie, în piața globală, cred că lucrul cel ma înțelept ar fi să retrageți această propunere pentru că, dacă Regulamentul va fi votat în forma actuală, efectele viitoare vor fi greu de contracarat!”, a mai spus europarlamentarul.

Ziua întreprinderilor micro, mici şi mijlocii, marcată, anual, pe data de 27 iunie

Ziua întreprinderilor micro, mici şi mijlocii este marcată de ONU, anual, la data de 27 iunie, conform Rezoluţiei 71/279 adoptată de Adunarea Generală a ONU la 6 aprilie 2017.

Pentru ediţia din 2024, ONU ne propune o perspectivă de ansamblu, conectând Ziua IMM-urilor cu ţintele propuse în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. „Au mai rămas şase ani până în 2030, termenul limită pentru atingerea obiectivelor pentru dezvoltare durabilă, însă progresele realizate până acum lasă de dorit. Numeroase ţări se confruntă cu multiple provocări, unice sau interconectate, printre care preţuri crescute, dificultăţi financiare, obstacole în calea accesului la resurse, probleme climatice şi conflicte. Rezultatul este scăderea nivelului de trai şi, în cazuri extreme, chiar foamete. Ziua IMM-urilor din 2024 oferă oportunitatea de a discuta şi schimba idei despre modurile în care marii acţionari, factorii de decizie din administraţie, companiile şi instituţiile financiare pot susţine întreprinderile mici şi mijlocii, astfel încât Agenda 2030 să fie promovată, cu accent pe eradicarea sărăciei şi asigurarea unui trai decent”, se arată la un.org.

Potrivit datelor citate de ONU, IMM-urile reprezintă 90% din totalitatea afacerilor private, absorb peste 70% din forţa de muncă şi contribuie cu 50% la Produsul Intern Brut, fiind o componentă economică esenţială pentru majoritatea societăţilor.

Ziua întreprinderilor micro, mici şi mijlocii este o iniţiativă prin care ONU a dorit să sublinieze importanţa avută de întreprinderile micro, mici şi mijlocii pentru întreaga societate. De aceea, este esenţial ca guvernele să ia măsuri pentru supravieţuirea afacerilor mici, facilitându-le accesul la finanţare, informaţie şi pieţe, conform un.org.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.