Hidroelectrica inaugurează MHC Poiana Ruscă

Primul proiect de investiţie realizat cu finanţare externă, în valoare de 5,79 milioane de lei, a fost inaugurat de Hidroelectrica la Poiana Ruscă, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Obiectivul Microcentrala (MHC) Poiana Ruscă are ca scop realizarea unei noi capacităţi instalate de 0,2 MW, care generează 1,5 GWh/an de energie electrică verde cu zero emisii de CO2.

Potrivit sursei citate, din totalul de 5,79 de milioane de lei al investiţiei, 2,3 milioane de lei (462.000 de euro) au fost finanţaţi de Grantul EEA & Norway Grants – Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Acesta este primul proiect Hidroelectrica care a beneficiat de mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

„Energia electrică se produce prin folosirea debitului de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată, conectată la reţea. Proiectul nu are impact asupra mediului, soluţia implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită şi matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experienţă (…) Recepţia la terminarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente obiectivului MHC Poiana Ruscă a avut loc pe 19 iunie 2024, marcând un pas important spre punerea în funcţiune şi spre inaugurarea oficială. Proiectul a fost realizat cu aportul celor doi parteneri, Uzinsider General Contractor S.A. şi producătorul de echipamente WWS Wasserkraft GmbH, conform contractului semnat pe 26 ianuarie 2023. De asemenea, în data de 10 august 2023 a fost semnat contractul de racordare la Sistemul Energetic Naţional cu firma Comranado SRL”, se precizează în comunicat.

Proiectul MHC Poiana Ruscă reprezintă un exemplu de bune practici atât în România, cât şi în regiune, şi face parte din strategia şi politica investiţională a Hidroelectrica, subliniază sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.