UE dorește să aibă acces la mesajele de pe Whatsapp și Signal

UE a venit cu un proiect de lege menit să permită scanarea mesajelor de pe Whatsapp. Fotografiile, videoclipurile și link-urile ar putea fi scanate de un algoritm bazat pe inteligența artificială.

Uniunea Europeană vine cu un proiect de lege care să permită scanarea mesajelor private de pe Whatsapp și Signal. Motivul este detectarea și prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor. Conform propunerii legislative, denumită Chat Control 2.0, fotografiile, videoclipurile și link-urile trimise prin aplicații de acest gen vor fi scanate de un algoritm bazat pe inteligența artificială. Acesta va compara coținutul scanat cu o bază de date guvernamentală ce include materiale legate de abuzurile sexuale. În cazul în care se găsește un fișier suspect, el va fi raportat autorităților.

Propunerea legii a stârnit numeroase controverse în rândul utilizatorilor, pentru că aceștia nu sunt de acord să le fie scanate fișierele trimise sau primite pe aplicație de la persoanele din agendă. Consiliul Uniunii Europene urmează să voteze asupra aceste legi, iar dacă va fi aprobată,  se va merge către următorul pas. Inițiativa acestui proiect a venit de la comisarul europen pentru afaceri interne, Ylya Johansson, încă din 2022. De asemenea, Belgia, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene a propus versiunea actuală ca un compromis, după ce variantele mai stricte au fost imediat refuzate de Parlamentul European.

La nivel global, peste două miliarde de persoane din peste 180 de țări folosesc aplicația Whatsapp pentru a ține legătura cu prietenii, cu familia sau cu colegii de muncă. În România, conform ultimelor statistici, există peste 9,7 milioane de persoane care folosesc aplicația, adică aproximativ 55% din utilizatorii de internet. Aplicația disponibilă pe majoritatea smartphone-urilor a devenit cea mai folosită din lume în 2015. În 2018, a fost lansată și o versiune business pentru întreprinderi mici și mijlocii, numită Whatsapp Business.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.