Ungaria preia președinția Consiliului UE pentru următoarele șase luni!

După Belgia, Ungaria, ţara premierului Viktor Orban, preia luni, timp de şase luni, cârma Consiliului Uniunii Europene şi, pentru a disipa temerile la Bruxelles, a promis că va acţiona cu „imparţialitate”, informează AFP.

Derive antidemocratice şi legături cu Kremlinul în ciuda ofensivei ruse din Ucraina: preşedinţia ungară stârneşte nelinişte în Parlamentul European şi în rândul mai multor state membre, într-un moment în care şi Franţa provoacă îngrijorare, cu o extremă dreaptă ajungând în frunte duminică, în primul tur al alegerilor legislative.

La Budapesta, guvernul vrea să dea asigurări, declarându-se gata să-şi asume „obligaţiile şi responsabilităţile” misiunii sale care se desfăşoară până în decembrie.

„Vom acţiona ca un mediator imparţial, în deplină loialitate cu toate statele membre”, a declarat ministrul afacerilor europene, Janos Boka, dezvăluind programul la jumătatea lunii iunie. „În acelaşi timp”, Ungaria va profita de lumina reflectoarelor pentru a-şi prezenta „viziunea asupra Europei”, a adăugat oficialul ungar.

Despre statul de drept, imigraţie sau conflictul din Ucraina, Ungaria intenţionează să-şi facă auzită vocea discordantă, ceea ce i-a adus repetate conflicte cu partenerii săi şi îngheţarea a miliarde de euro din fonduri europene.

Orban şi-a anunţat duminică, de la Viena, intenţia de a forma un grup de „Patrioţi pentru Europa” alături de liderul partidului naţionalist austriac FPO, Herbert Kickl, şi de fostul premier ceh eurosceptic Andrej Babis, fondatorul mişcării centriste ANO. Mai trebuie să obţină sprijin în alte patru ţări pentru a putea forma o facţiune cu drepturi depline.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.