„Integrala cadențelor la Concerte pentru pian și orchestră de Mozart și Haydn” de Dinu Lipatti. Lansarea Partiturii în premieră absolută în Colecția Esențial și Recital Extraordinar!

Casa Artelor Dinu Lipatti, Centru Cultural de Excelență al Primăriei Municipiului București, specializat în cultura clasică,  își continuă misiunea de promovare a creației și personalității marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Astfel, publicul iubitor de Artă și Cultură este invitat, vineri, 5 iulie 2024, începând cu ora 19:00, la Lansarea Partiturii „Integrala cadențelor la Concerte pentru pian și orchestră de Mozart și Haydn” de Dinu Lipatti, eveniment ce va continua cu Recitalul Extraordinar susținut de Pianistul Viniciu Moroianu, cu lucrări de Dinu Lipatti și Wolfgang Amadeus Mozart.

În cadrul Colecției „Esențial”, inițiată și coordonată de pianista și regizoarea Alice Barb, au mai fost publicate: în 2016 „Opere esențiale de Max Blecher” „Scrisori” – volumele I și II – de Wolfgang Amadeus Mozart, „Legendele Olimpului” – volumele „Zeii” și „Eroii” – de Alexandru Mitru; în 2017 „Dinu Lipatti” – biografie de Grigore Bărgăuanu și Dragoș Tănăsescu, Ediția a III-a și „Scrisori” – volumul I, de Dinu Lipatti; în 2019 volumul de memorii „Strada Povernei 23” semnat de Ambasadorul Valentin Lipatti, a III-a Ediție reeditată, îmbogățită cu 30 de fotografii ale familiei Lipatti, lansat în cadrul Festivalului „I love Lipatti” Ediția a III-a. În cadrul Colecției „Esențial” au fost lansate Albumul dublu CD cu „Integrala compozițiilor pentru pian” în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu lansat în cadrul Festivalului „I love Lipatti” Ediția a VI-a și partitura pentru pian pentru copii „Din compozițiile micului Dinu”, lansate tot în anul 2022. Ultima apariție din Colecția Esențial este CD-ul „Lipatti și Enescu – Melodies et Chansons” în interpretarea excepțională a sopranei Elena Moșuc și a pianistei Verona Maier, iar acum această nouă integrală, care îl pune în valoare pe Dinu Lipatti atât în calitate de mare compozitor și pianist.

”O ediţie revizuită şi adăugită a Cadenţelor compuse de Dinu Lipatti era o necesitate culturală de multă vreme. Se înfăptuiește acum, la inițiativa Doamnei Alice Barb, inițiator al Colecției Esențial. Un prim album a apărut în 2003, la Editura Muzicală. Proiectul editorial de acum adaugă manuscrise noi, dispuse cronologic. Textul muzical a fost revizuit  în sensul unui plus de claritate a scriiturii. Conținutul parantezelor îmi aparține, cu câteva excepții și reprezintă fie întregiri propuse, fie  adăugiri rezultate din confruntarea mai multor surse, acolo unde există. Digitațiile aparțin compozitorului ” – Cuvânt înainte semnat de Viniciu Moroianu.

“[…] Mă străduiesc să construiesc o cadenţă improvizând-o pe hârtie […], mai bine zis adăugând achiziţiile […] noi, post-mozartiene, în scriitura pianistică […]. Rezonanţa pianului modern nu are aproape nimic de-a face cu rezonanţa pianului lui Mozart şi consider că într-o cadenţă trebuie aduse ornamentele, perfecţionările tehnice care au survenit de atunci, păstrând în acelaşi timp stilul, din punct de vedere armonic şi ca scriitură”. (Dinu Lipatti – Interviu pentru

Radio Geneva, august 1950).

Pianistul Viniciu Moroianu s-a născut în București, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A manifestat de timpuriu înclinații pentru compoziție și literatură susținând primul său recital la vârsta de zece ani. A absolvit, în orașul natal, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” la clasa profesoarei Marta Paladi. La Universitatea Națională de Muzică, Viniciu Moroianu a fost îndrumat de pianistul și profesorul Gabriel Amiraș, iar la acompaniament a fost studentul Suzanei Szorenyi. Pianist concertist și profesor, Viniciu Moroianu a fost distins cu trei premii I în competiții naționale de pian, fiind totodată laureat la Paris, la concursul „Guilde francaise des artistes solistes” 1979, și la București, la concursul „George Enescu” 1991. A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România – în 1981, pentru interpretarea „Sonatei a treia pentru pian” de George Enescu, și Premiul Fundației „Dinu Lipatti” din București – în 1992, pentru restituirea și prezentarea în concert a „Fanteziei op.8” de Dinu Lipatti. În anul 2005, a obținut titlul de Doctor în muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. În prezent, este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București.În program compoziții de Dinu Lipatti, Bach-Lipatti (primă audiție) și Haydn-Lipatti.

Muzicianul Viniciu Moroianu de peste trei decenii se ocupă intens de reevaluarea creației lui Dinu Lipatti – descoperire de noi partituri neterminate dar și a diverselor transcrieri, îngrijirea textelor publicate precum și acestea ale Cadențelor.

Pianista și regizoarea Alice Barb este Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Directorul Colecției Esențial.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon de pe bilet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.