Șeful diplomației de la Budapesta nu dorește ca NATO să devină un bloc „anti-China”

Ungaria nu doreşte ca NATO să devină un bloc ”anti-China” şi nu va susţine această idee, a afirmat joi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, aflat la Washington pentru a participa la Summitul aniversar al Alianţei Nord-Atlantice, informează Reuters.

Într-o declaraţie pentru postul public ungar de televiziune, Szijjarto a spus, de asemenea, că aderarea Ucrainei la NATO ar slăbi unitatea din interiorul Alianţei.

Miercuri, şeful diplomaţiei ungare a declarat că aderarea Ucrainei la NATO „este evident exclusă”, realistic vorbind, întrucât acest lucru ar crea ameninţarea unui conflict direct cu Rusia.

Vorbind în marja Summitului NATO, Peter Szijjarto a estimat că discuţiile de la reuniune au fost marcate de o „enormă duplicitate”. „Se încearcă proiectarea unei imagini a aderării ucrainene la NATO, deşi toată lumea ştie că este exclus şi nici nu intră în discuţie”, a spus el.

Potrivit lui Szijjarto, situaţia a dus la „acrobaţii gramaticale” în declaraţia finală a summitului, „pentru că dacă NATO ar primi Ucraina, am trăi sub ameninţarea constantă, făţişă şi extrem de periculoasă a războiului, întrucât aderarea Ucrainei la NATO ar prefigura un conflict direct între Rusia şi NATO”.

Liderii statelor NATO, reuniţi miercuri la Washington, şi-au exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la apropierea dintre Rusia şi China. Ei au denunţat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.