Maria Grapini a militat, în PE, pentru aplicarea directivelor care prevăd supravegherea marilor platforme. Siguranța, în special a copiilor, în fața rețelelor sociale, prioritară pentru eurodeputat!

Europarlamentarul Maria Grapini a avertizat, în plenul PE, în mandatul precedent, că rețelele de socializare, în mod special Tik Tok, nu prezintă siguranță, mai ales în rândul copiilor!

“Noi discutăm de foarte mult timp acest lucru, și în Comisia libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), și în Comisia pentru Piață internă și protecția consumatorilor (IMCO), cum să facem ca să protejăm mai ales copiii. Zilele trecute, la Strasboug, am dezbătut cum să facem să nu existe imixtiuni externe în alegerile statelor membre și, din nou, s-a ajuns la această situație, mai ales că acum se pot controla greu mesajele. Categoric, votul dat în SUA pe marginea acestui subiect (n.r.- interzicerea Tik Tok) va fi un semnal și pentru Europa!”, a punctat, la finalul celui de-al doilea mandat, eurodeputatul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a atras atenția și în privința unor măsuri ferme, pe tema Inteligenției Artificiale, reamintind că a fost într-o delegație a PE la Departamentul de Stat al SUA, pentru că, spune eurodeputatul, vrem să colaborăm și să nu fim prinși pe picior greșit.

De menționat faptul că europarlamentarul Grapini a întrebat-o, în aceeași săptămână, în plenul PE, pe comisarul responsabil pentru valori și transparență, Vera Jourova, dacă guvernele și UE sunt pregătite să combată ingerințele străine, dezinformarea, inclusiv folosirea inteligenței artificiale în dezinformare, în cadrul alegerilor locale, naționale și europene care au avut loc în luna iunie a anului 2024!

În opinia Mariei Grapini, trebuie să existe la nivelul UE reglementări clare care să restricționeze, fără a îngrădi libertatea de exprimare, și să sancționeze toate aceste informații false și manipulări!

Maria Grapini a cerut eliminarea conținutului ilegal, informațiile false și folosirea inteligenței artificiale în contrafacerea informațiilor

Europarlamentarul Maria Grapini a atras atenția, în luna aprilie a acestui an, că și România trebuie să aplice directivele care prevăd supravegherea marilor platforme, pentru a elimina conținutul ilegal, informațiile false și folosirea inteligenței artificiale în contrafacerea informațiilor, furtul de identitate și conținut.

„Avem o Directivă în acest sens și este obligatoriu ca și România să o aplice. L-am întrebat pe ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, cine este Autoritatea responsabilă din partea țării noastre în contextul în care, zilele trecute, am dezbătut în comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE acest aspect. Ni s-a spus că opt state membre  nu și-au numit Autoritatea responsabilă pe Directiva DSA (legea serviciilor digitale) și Digital Markets Act (DMA)”, a punctat eurodeputatul Grapini.

Potrivit Mariei Grapini, i s-a răspuns că, în România, autoritatea responsabilă pentru implementarea și aplicarea acestor Directive este ANCOM-ul (instituția ce are ca misiune reglementarea pieței comunicațiilor electronice și serviciilor poștale), instituție condusă de Valeriu Zgonea.

Problema este, însă, a mai spus europarlamentarul Grapini, ca această Autoritate responsabilă trebuie să acționeze eficient în direcția eliminării conținutului ilegal de pe marile platforme.

“Este nevoie de aparatură și de personal foarte bine pregătit pentru că, în caz contrar, ne vom confrunta cu mari probleme!”, a conchis Maria Grapini.

De menționat faptul că actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) și Actul legislativ privind piața digitală (DMA) formează un set unic de norme care se aplică în întreaga UE și au două obiective principale: crearea unui spațiu digital mai sigur, în care drepturile fundamentale ale tuturor utilizatorilor de servicii digitale să fie protejate și, în al doilea rând, stabilirea unor condiții de concurență echitabile, pentru a stimula inovarea, creșterea și competitivitatea, atât pe piața unică europeană, cât și la nivel mondial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.