Apa tratată ar putea cauza copiilor probleme neurologice grave
Pentru a putea deveni potabilă, apa care ne curge la robinete este tratată cu diverse substanţe chimice. În cantităţi normale, aceste substanţe, care au rolul de a îndepărta bacteriile şi microbii, nu dăunează deloc organismului.
Însă atunci când nivelul de substanţe cu care este tratată depăşeşte nivelul maxim admis, apa devine periculoasă pentru organism. Iar copiii sunt cei mai afectaţi.
Potrivit unui raport făcut public de autorităţile americane, un nivel de fluor peste limita admisă are drept consecinţă scăderea coeficientului de inteligenţă la copii, potrivit evz.ro Cercetătorii au descoperit o legătură de cauzalitate între nivelurile ridicate de expunere la fluor şi un IQ mai scăzut la copii.
Mai exact, potrivit respectivului raport, o cantitate de două ori mai mare de fluor decât cea recomandată are legătură cu scăderea IQ-ului la copii. Nivelurile ridicate de fluorură are consecinţe nefaste asupra organismului, cauzând, adesea, afectare neurologică.
„Cred că acest raport este cheie pentru înţelegerea acestui risc”, a declarat Ashley Malin, o cercetătoare de la Universitatea din Florida, care a studiat efectul unor niveluri mai ridicate de fluor asupra copiilor la femeile însărcinate.
Şi nu doar în Statele Unite s-au studiat potenţialele pericole pe care consumul de apă tratată le are asupra sănătăţii. Studii similare s-au derulat în Canada, China, India, Iran, Pakistan şi Mexic.
Şi acestea arată că apa potabilă care conţine mai mult de 1,5 miligrame de fluor pe litru este asociată în mod constant cu un IQ mai scăzut la copii. Mai exact, IQ-ul era cu 2 până la 5 puncte mai mic la copiii care au avut expuneri mai mari.