Erdogan a cerut revenirea Crimeei la Ucraina

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut revenirea Crimeei, subliniind drepturile tătarilor crimeeni în cadrul summitului Platformei Crimeea.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reiterat miercuri angajamentul ferm al Ankarei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, subliniind totodată sprijinul continuu pentru drepturile tătarilor crimeeni.

Președintele turc a evidențiat că revenirea Crimeei la Ucraina este conformă cu standardele legale internaționale și a subliniat suferința îndelungată a tătarilor crimeeni, care au trăit o suferință continuă timp de opt decenii.

Erdogan a subliniat că Turcia nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei de către Rusia, acțiune ce a agravat suferința populației din regiune. De asemenea, el a afirmat că drepturile tătarilor crimeeni de a trăi „liber, sigur și pașnic în țara lor natală” sunt o prioritate pentru politica externă a Turciei.

Erdogan a exprimat încredere în luarea unor măsuri suplimentare pentru sprijinirea drepturilor tătarilor crimeeni și a salutat eliberarea politicianului crimean ucrainean, Nariman Celal, din captivitate, după ce acesta a fost condamnat politic la 17 ani în închisoare în 2022. Erdogan și-a exprimat speranța pentru eliberarea tuturor compatrioților tătari crimeeni, inclusiv Hasan Ahmedov și Aziz Ahmedov.

În încheierea discursului său, Erdogan a exprimat aspirațiile Ankarei pentru rezolvarea conflictului, notând: „Dorința noastră sinceră este ca războiul să se încheie cu o pace justă și durabilă bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.”

El a subliniat că eforturile Platformei Crimeea ar putea contribui la inițiativele internaționale de pace din regiune și a comemorat victimele aniversării de 80 de ani a exilului.

Forțele ruse au ocupat peninsula Crimeea în februarie 2014, cu președintele rus Vladimir Putin formalizând împărțirea regiunii în două subiecte federale ale Federației Ruse în luna următoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.