Premiul de excelență “Din Drag de România”, acordat eurodeputatului Maria Grapini, “pentru remarcabila sa activitate de promovare a imaginii țării noastre, a românismului și a valorilor morale creștin-ortodoxe, în plan european!”
Europarlamentarului Maria Grapini i s-a acordat, vineri, la Festivalul-concurs internaţional de creaţie cultural-artistică şi educativ-ştiinţifică de inspiraţie religioasă „Lumină Lină – In memoriam Aurel Turcuş”, ediţia a XXI-a, organizat la Timișioara, premiul de excelență “Din Drag de România”, “pentru remarcabila sa activitate de promovare a imaginii țării noastre, a românismului și a valorilor morale creștin-ortodoxe, în plan european”.
“Sunt onorată de invitația la Festivalul-concurs internațional de creație literar-artistică și educative-științifică de inspirație religioasă! Felicitari domnului director al Liceului “Vlad Țepeș” din Timisoara, prof. Tiberiu Ciobanu, și bisericii care, organizează, de 21 de ani, acest eveniment atât de util elevilor!”, a punctat eurodeputatul Grapini.
De menționat faptul că Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş” Timişoara (unitate școlară inițiatoare și organizatoare a manifestării), împreună cu instituții partenere precum Fundaţia pentru Cultură şi Învăţământ „Ioan Slavici” Timişoara, Universitatea „Ioan Slavici” Timişoara, Asociația „Liga Scriitorilor” din România – Filiala Timișoara (Banat) și Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, sub egida Protopopiatului Ortodox Român Timişoara I, Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș și Consiliului Județean Timiș (cofinanțator al acestui proiect cultural înscris în Programul „Tim Cultura” CJT, pe anul 2024), au organizat vineri, 13 septembrie 2024, în incinta Bisericii Parohiei Ortodoxe Române Timişoara – Dacia, Festivalul-concurs internaţional de creaţie cultural-artistică şi educativ-ştiinţifică de inspiraţie religioasă „Lumină Lină – In memoriam Aurel Turcuş”, ediţia a XXI-a.
În cadrul manifestării, a fost prevăzut un Concurs de creaţie cultural-artistică şi educativ-ştiinţifică de inspiraţie religioasă, la care cei interesaţi au putut să-şi trimită lucrările, până la data de 30 august a.c., la sediul Liceului Teoretic „Vlad Ţepeş” din Timişoara. În concurs, au fost cuprinse creaţii literare (poezie, proză, teatru, eseu), muzicale și din domeniul artelor vizuale (pictură, grafică, sculptură, ceramică, fotografie, film), precum și lucrări didactice (eseuri, manuale, materiale auxiliare) şi istorice (lucrări de popularizare, ştiinţifice) de inspiraţie religioasă. Au putut participa creatori indiferent de vârstă, membri sau nemembri ai uniunilor, asociaţiilor sau instituţiilor de profil.
Programul simpozionului a mai cuprins: un Ceremonial de deschidere; o Binecuvântare a lucrărilor simpozionului de către Prea Onoratul Părinte dr. Ioan Bude (președintele de onoare al Comitetului de organizare) și Prea Onoratul Părinte drd. Zaharia Pereș (paroh al Parohiei Ortodoxe Române Timişoara-Dacia); un Cuvânt de salut din partea organizatorilor, o Prezentare a oaspeților și invitaților de onoare; Comunicări științifice în plen; Lansări editoriale ; Decernarea premiilor concursului și un Anvon literar-artistic.
Acest “premiu de excelență” completează lista diplomelor, trofeelor și premiilor care au recompensat activitatea europarlamentarului Maria Grapini din ultimii ani, printre acestea numărându-se Gala „Femei care schimbă România”, București 24 martie, 2021; „Premiul de excelență pentru activitate” din partea diasporei de români din Spania; Decernarea titlului de ambasador al Fundației „Star of Hope România” Iași, 2023; Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România, “Prietenul artelor”; Premiul „faptelor bune” al Fundației Cataleya Yris, 2023; Premiul „Bun ambasador al românilor de pretutindeni”; Diploma aniversară din partea” Fundației Alba Iulia 1918, pentru unitatea și integritatea românilor” și Redacția Revistei “Dacoromânia” pentru contribuția substanțială la promovarea și întărirea unității românilor de pretutindeni; Gala premiilor ACT (Antreprenoriat-Cultură-Tradiții)-Toscana, Firenze, Italia-18 iulie 2021; Diplomă de excelență din partea ASCIOR (Asociația pentru Civilizația Ortodoxă)-în semn de mulțumire, de apreciere și recunoștință privind contribuția și implicarea în viața culturală și socială de trezire a Neamului și nu în ultimul rând Distincția Națională „Sigiliul lui Mihai Viteazul” – Mihai Viteazul- „erou și martir al națiunii române”- decret prezidențial- pentru “model cardinal de românism”.
“Recunoașterea este una dintre cele mai puternice, dar cel mai puțin utilizate instrumente de management. În politică, recunoașterea este și mai puțin folosită și înțeleasă, de aceea apreciez pe toți cei care folosesc acest instrument motivațional!”, a precizat, de altfel, la finalul celui de-al doilea mandat de eurodeputat, Maria Grapini.