Rusia, noi amenințări la adresa Europei

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului Rusiei), a declarat că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare. În acest caz, răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice.

Viaceslav Volodin a lansat amenințări la adresa statelor membre UE care ajută regimul de la Kiev cu rachete care fac ravagii în Rusia. Parlamentul European a votat, joi, o rezoluţie care solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia. Rezoluţia menţionează că, fără ridicarea restricţiilor actuale, Ucraina nu îşi poate exercita deplin dreptul la autoapărare şi rămâne expusă atacurilor asupra populaţiei şi infrastructurii sale.

„Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a afirmat Viaceslav Volodin, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Oficialul de la Moscova a atenţionat europenii că ar trebui să înţeleagă că racheta balistică intercontinentală rusă RS-28, cunoscută şi drept Satan II, „are nevoie de numai 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi oraşul francez Strasbourg”, unde se află sediul Parlamentului European.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident de după criza rachetelor din Cuba din 1962, considerată a fi momentul în care cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear.

Satan II este o rachetă balistică intercontinentală grea de tip nou, pe care Rusia ar trebui să o desfășoare cu 10 sau mai multe focoase pe fiecare rachetă, potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA. Racheta Satan II poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar rușii susțin că ar putea distruge o suprafață de dimensiunea Franței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.