Țările afectate de inundații, printre care și România, primesc despăgubiri de zece miliarde de euro!
Uniunea Europeană va sprijini țările afectate, inclusiv România, prin decontarea cheltuielilor și oferirea de fonduri suplimentare pentru reconstrucție și asistență.
Comisia Europeană a anunţat joi, prin voce preşedintei Ursula von der Leyen, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, relatează AFP.
De săptămâna trecută, vânturile puternice, precipitaţiile excepţional de abundente şi inundaţiile au ucis 24 de persoane în regiune.
„La prima vedere, este posibil să se aloce 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune pentru ţările afectate. Acesta este un răspuns de urgenţă”, a declarat Ursula von der Leyen după o reuniune cu şefii de guvern din Polonia, Republica Cehă, Austria şi Slovacia.
„Pentru mine a fost (…) sfâşietor să văd distrugerea şi devastarea” cauzate de inundaţii, a adăugat ea.
„Dar trebuie să spun, de asemenea, că este încurajator să văd solidaritatea enormă dintre oamenii din ţările dumneavoastră”, a declarat responsabila UE.
Ea a indicat că Uniunea Europeană are două surse potenţiale de ajutor – Fondul de coeziune şi Fondul de solidaritate – pe care le poate folosi pentru „a contribui la finanţarea reparaţiilor şi reconstrucţiei”.
De săptămâna trecută, vânturile violente şi ploile torenţiale au provocat moartea a cinci persoane în Austria, şapte în Polonia, şapte în România şi alte cinci în Cehia.
Inundațiile devastatoare și cei care au fost afectați de inundații în România și alte state din Europa Centrală și de Est au fost subiect de discuție în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg.
Parlamentul European a dezbătut un set de măsuri care îndeamnă Comisia Europeană să eficientizeze intervențiile în cazul dezastrelor naturale. Măsurile propuse includ majorarea fondurilor pentru ajutoare de urgență, oferind sprijin pentru hrană, adăpost și reconstrucție.
De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea intervențiilor rapide, astfel încât oamenii să primească ajutor cât mai curând posibil.
Europarlamentarii au cerut acțiuni rapide din partea Comisiei Europene, având în vedere distrugerile provocate de ciclonul Boris în centrul Europei. Această criză a evidențiat importanța sprijinului financiar alocat pentru refacerea infrastructurii și sprijinirea comunităților afectate.