Au trecut 9 ani de la tragedia de la Colectiv. România nu are, astăzi, niciun centru pentru marii arși!
9 ani de la tragedia de la Colectiv și niciun centru pentru marii arși. În incendiul devastator din 30 octombrie 2015 au murit 64 de tineri. În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
Chiar dacă la vremea aceea au fost deschise două dosare penale, la începutul acestei veri, dosarul în care mai mulți manageri de la spital erau acuzați că nu au transferat răniții în străinătate a fost clasat de procurori.
Aproape un deceniu mai târziu, țara noastră încă nu are niciun centru pentru marii arși. Trei centre sunt în plan de tot atâta timp: în București, Târgu Mureș și Timișoara. Anul trecut, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că centrele vor fi gata în 2025.
64 de tineri au murit în urma incendiului din 30 octombrie 2015 – 27 dintre ei în acea noapte, iar restul în spitale, în săptămânile care au urmat.
150 de oameni au fost răniți, majoritatea mutilați pe viață.
În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
În 2022, la aproape 7 ani de la tragedie, Curtea de Apel București pronunța sentința definitivă în dosarul Colectiv 1 – cel privind cauzele incendiului și vinovații. Printre cei condamnați atunci s-au numărat Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectorului 4, și patronii clubului Colectiv. Piedone avea să fie achitat în 2023, după ce a executat un an și o lună de închisoare. Astăzi, fiul său este primarul sectorului 5.
În acest dosar, supraviețuitorii incendiului și rudele celor care au murit au primit despăgubiri în valoare totală de 60 de milioane de euro – bani achitați din Fondul de rezervă al Guvernului.
În acest an însă, ei au început, pe rând, să se primească înștiințări potrivit cărora ISU a deschis un dosar împotriva lor.