Totul despre boala lupus. Care este tratamentul revoluționar care poate vindeca această boala…
La nivel global, peste cinci milioane de oameni suferă de lupus, o boală autoimună cu o componentă genetică, în care sistemul imun devine hiperactiv şi atacă ţesuturile normale prin formare de autoanticorpi. Această afecțiune are impact asupra unuia sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteoarticular, rinichii, sistemul nervos şi plămânii. Din fericire, experţii susțin acum că terapia genică cu celule CAR T ar putea pune capăt nevoii de medicaţie pe viaţă, ducând la vindecarea bolii.
Despre boala lupus se știe că este o afecţiune autoimună cronică ce determină mentinerea unui status proinflamator în organism. Ea apare, în cele mai multe cazuri, la vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. Această boală este generată de un virus, întâlnit mai ales la femei, ce opreşte sistemul imunitar să mai facă diferenţa dintre substanţele şi celulele străine şi cele proprii.
Prin urmare, sistemul imunitar creează anticorpi care distrug celulele corpului, producând de la inflamaţii şi leziuni până la distrugerea gravă a unor organe. Simptomele lupusului tind să dureze peste şase săptămâni sau mai mulţi ani.
Însă acum, medicii au creat un tratament „revoluţionar” pentru lupus, care modifică genetic celulele unui pacient pentru a combate boala autoimună. Terapia ar putea pune capăt nevoii de medicaţie pe viaţă!
Afecțiunea lupus se poate manifesta cu simptome de la uşoare la severe, care includ dureri articulare, probleme ale pielii, oboseală şi inflamarea principalelor organe. Bolnavii trebuie adesea să ia pastile toată viaţa, de la ibuprofen la medicamente şi injecţii cu steroizi, imunosupresoare sau biologice. Se estimează că cinci milioane de persoane din toată lumea suferă de această boală, care afectează mai ales femeile.
În Anglia, trei pacienţi au făcut deja terapie cu celule CAR T pentru cea mai gravă formă de lupus, care poate pune viaţa în pericol şi provoca leziuni ale inimii, plămânilor, creierului şi rinichilor. Iar în Germania, pacienţii care au încercat noul tratament sunt acum în remisie şi nu mai trebuie să ia medicamente pentru lupus.
Profesorul Ben Parker, reumatolog la Manchester Royal Infirmary, crede că descoperirea ar putea revoluţiona tratamentul pentru pacienţii cu lupus şi ar putea duce la vindecarea bolii.
În trecut, terapia cu celule CAR T a fost utilizată la pacienţii bolnavi de cancer, dar cercetătorii cred că ar putea trata o serie de alte boli. Metoda medicală funcţionează prin modificarea genetică a celulelor pentru a permite sistemului imunitar propriu al organismului să recunoască şi să atace celulele problematice, oferind oamenilor un posibil tratament.
Primul pacient, o femeie de 32 de ani din Marea Britanie, a fost tratată la Centrul de cercetare clinică Manchester al Institutului Naţional pentru Sănătate şi Îngrijire din cadrul Infirmeriei Regale din Manchester, în luna iulie.