Încep negocierile pentru formarea noului Guvern!
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea noului Guvern, în condiţiile în care, după anularea alegerilor prezidenţiale, vor merge în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru nominalizarea şefului Executivului. Un prim pas a fost făcut în acest sens prin conturarea unei majorităţi pro-europene în noul Legislativ, formaţiunile semnând o rezoluţie.
Urmează două ședințe importante la sediile PSD și PNL, unde vor avea loc discuții pentru formarea viitorului Guvern al României. Sunt discuții complicate deoarece tabăra liberalilor din Parlament s-a micșorat față de actuala legislatură. Aceeași situație e și la social-democrați. De asemenea, Parlamentul este mult mai fragmentat, pentru că cele două partide au semnat deja un pact cu USR pentru o viitoare majoritate pro-europeană în Parlament.
Liderii PSD se întâlnesc, luni, 9 decembrie 2024, în Consiliul Politic Național, pentru a stabili strategia de negociere, cu scopul de a vedea care sunt pozițiile de negociere pentru formarea viitorului Executiv.
Social-democrații vor să dea premierul, deoarece au în continuare cel mai mare număr de parlamentari, deputați și senatori, așa că sunt îndreptățiți să dea prim-ministrul. În ședința PSD se va discuta ca tot Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului.
Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, este de părere că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndreptățit să dea premierul.
În Partidul Social Democrat sunt două viziuni – prima tabără își dorește să aducă USR la guvernare, iar cealaltă tabără preferă să meargă pe formula deja cunoscută – un guvern alături de liberali, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și minoritățile naționale, cu care, de altfel, au mai făcut Guvern când Nicolae Ciucă era premier.
Totuși, o voce importantă în PSD o reprezintă tabăra celor care își doresc să aducă USR la guvernare, astfel încât majoritatea parlamentară să fie destul de importantă, mai stabilă, spre 60%, doar că este extrem de complicat de negociat cu USR.
În tabăra liberalilor, situația este mai complicată din cauza celor care nu văd cu ochi buni o guvernare cu social-democrații. O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit atât de USR, cât şi de PSD în afirmațiile Elenei Lasconi şi ale lui Marcel Ciolacu din campania pentru alegerile prezidenţiale. Liberalii au însă o problemă, și anume scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului.
”Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, a declarta Ilie Bolojan recent.