Descoperirea lui Szocs Attila aduce în atenția publică documentele tezaurului României
În cadrul premiilor „Manifest pentru România Responsabilă”, organizate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și Inițiativa Ecologistă Europeană (IEE), Szocs Attila a fost premiat pentru o descoperire istorică ce readuce în atenția publică un capitol important al trecutului național.
În anul 2017, Szocs Attila a descoperit într-un scrin vechi din Brașov documente care dezvăluie conținutul tezaurului României, confiscat de Rusia în timpul Primului Război Mondial. Această descoperire are o semnificație deosebită, punând în lumină o parte esențială din istoria țării noastre.
Laudatio a fost susținut de Valentin Constantin Bretfelean, președintele Asociației Culturale Constantin Romanu Vivu, care a declarat:
„Szocs Attila a demonstrat că istoria ne aparține tuturor celor care o respectă și o valorifică. Prin gestul său, a adus în atenția publică un adevăr istoric important, unindu-ne în respect față de trecutul comun.”
De asemenea, Valentin Constantin Bretfelean a fost și el laureat al premiilor „Manifest pentru România Responsabilă”, în semn de recunoaștere pentru eforturile constante dedicate promovării culturii și păstrării memoriei istorice.
Premierea lui Szocs Attila este o dovadă a faptului că oamenii dedicați, prin gesturi simple dar esențiale, contribuie la recuperarea memoriei naționale. Evenimentul a adus în prim-plan importanța responsabilității față de trecut și a unității în fața valorilor care ne definesc ca națiune.