Scleroza multiplă afectează peste 10.000 de români!

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună a sistemului nervos central care afectează din ce în ce mai multe persoane, inclusiv peste 10.000 de români. Impactul asupra vieții de zi cu zi poate fi semnificativ.

Nicole Pedra este o creatoare de conținut și la doar 10 ani a fost diagnosticată cu scleroză multiplă (SM). În cel mai recent videoclip al său, a vorbit deschis despre simptomele invizibile și mai puțin cunoscute cu care se confruntă

Nicole a început videoclipul explicând Semnul lui Lhermitte, un simptom destul de frecvent în rândul persoanelor cu scleroză multiplă (SM). Este o senzație bruscă de șoc electric care curge de-a lungul coloanei vertebrale și în brațe sau picioare. Acesta poate fi declanșat de mișcări specifice ale gâtului, cum ar fi aplecarea înainte, strănutul, tusea sau chiar căscatul. Deși este un simptom dureros și deranjant, el este adesea invizibil pentru ceilalți, scrie csid.ro.

Un alt simptom este durerea facială constantă, în special în obraji și pomeți. Poate fi extrem de neplăcută și poate afecta semnificativ calitatea vieții.

Un alt simptom pe care Nicole l-a menționat este o senzație incomodă de presiune sau strângere în jurul stomacului sau pieptului, denumită „îmbrățișarea cu SM”. Această senzație poate fi dureroasă și poate crea dificultăți în respirație, un alt simptom invizibil care nu este adesea înțeles de cei din jur.

De asemenea, persoanele cu SM pot experimenta sensibilitate crescută la temperaturi, atât calde, cât și reci, și sunt deranjate de lumini puternice.

Nicole a descris și smuciturile corporale și mâncărimile, simptome frecvente în rândul celor care suferă de SM. Acestea pot varia ca intensitate și pot afecta diferite părți ale corpului.

Sindromul picioarelor neliniștite este un alt simptom destul de comun în rândul persoanelor cu SM.

De asemenea, Nicole a menționat fenomenul cunoscut sub denumirea de „ceață a creierului”, care se manifestă prin dificultăți de concentrare, uitare sau probleme de procesare a informațiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.