Sold out pentru premiera absolută a operei „Procesul lui Eichmann” de pe scena ONB

Duminică, 30 martie, pe scena Operei Naționale București a avut loc premiera absolută a operei „Procesul lui Eichmann” de Gil Shohat, cu un libret de Motti Lerner. Reprezentația s-a desfășurat în regim sold out, iar publicul prezent în sala de spectacole a aplaudat minute în șir în picioare prestația artiștilor.

Regia este semnată de Erwin Şimşensohn, scenografia de către Dragoș Buhagiar, conducerea muzicală îi aparține lui Daniel Jinga. Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. Inițiatorul și susținătorul realizării operei „Procesul lui Eichmann” în România este doamna Tova Ben-Nun Cherbis, președinte și fondator al Fundației Magna Cum Laude-Reut și al Complexului Educațional Laude-Reut.

„Este datoria noastră să ne asigurăm că povestea Holocaustului nu se pierde în timp, ci se transmite mai departe cu toată puterea ei. Holocaustul nu aparține doar comunității evreiești; este o parte fundamentală a istoriei umanității, o tragedie globală care ne amintește de atrocitățile la care pot duce ura și intoleranța. Într-o vreme în care părinții actualei generații nu au trăit și nu au cunoscut direct aceste evenimente, iar educația istorică a fost neglijată în perioada comunistă, responsabilitatea de a păstra vie această memorie ne revine nouă, celor de acum.” – Tova Ben-Nun Cherbis, președinte și fondator al Fundației Magna Cum Laude-Reut și al Complexului Educațional Laude-Reut.

Începutul lucrării a fost extrem de dificil pentru mine. Sunt nepot de supraviețuitori ai Holocaustului; bunicii mei s-au născut în Varșovia și au fost singurii care au reușit să fugă în Rusia când a izbucnit războiul, în timp ce toți membrii familiei lor – frați, părinți, bunici, copii și nepoți – au fost uciși cu brutalitate de naziști. Am crescut în această atmosferă. Lacrimile bunicii mele, până în ziua morții sale, ar fi putut umple întregul fluviu Dunărea.”- Gil Shohat, compozitor.

Procesul lui Eichmann este un eveniment istoric, politic și juridic care a avut loc la Ierusalim în 1961. A durat aproximativ șapte luni, a inclus sute de audieri, a prezentat mărturii de la 110 martori și a prezentat mii de documente. La prima vedere, s-ar putea să nu pară un eveniment potrivit pentru o operă. Cu toate acestea, cu o perspectivă care se extinde dincolo de convențiile tradiționale ale operei, se pot recunoaște în narațiune câteva personaje centrale care trec prin momente dramatice și emoționale profunde. Mărturiile în sine sunt, fără îndoială, monologuri sfâșietoare care ar putea servi drept bază pentru arii, în timp ce reconstituirile acestor mărturii ca flashback-uri creează scene emoționante.” – Motti Lerner, dramaturg și libretist.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.