Eurodeputatul Maria Grapini, intervenție tranșantă, în plenul PE de la Strasbourg, privind prioritățile bugetului pentru anul 2026: „Nu putem avea o economie competitivă, fără investiții și fără oameni bine plătiți!”

Europarlamentarul Maria Grapini a precizat, în plenul PE de la Strasbourg, că prioritățile bugetului pentru anul 2026 trebuie stabilite corect! Potrivit eurodeputatului Grapini, dacă nu avem economie performantă, nu putem avea mai mulți bani la buget! Mai mult, a mai spus Maria Grapini, nu putem avea o economie competitivă, fără investiții și fără oameni bine plătiți!

“Stabilirea direcțiilor prioritare pentru bugetul pe anul 2026 este extrem de importantă. Nu putem să avem bani mai mulți în perioada următoare dacă nu îi investim în domeniile care ne pot aduce venituri suplimentare la buget. Și anume: în cercetare, în inovare, în IMM-uri, pentru a putea crea locuri de muncă bine plătite. Nu putem să avem o economie competitivă dacă nu avem oameni bine pregătiți profesional (iată de ce trebuie să avem un buget consistent pentru Educație), dacă nu avem oameni sănătoși (iată de ce trebuie să avem un buget pentru Sănătate) și dacă nu avem oameni plătiți corespunzător!”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.

De asemenea, Maria Grapini a menționat că, pentru a avea resurse suplimentare în viitorul buget, este nevoie de investiții eficiente, în toate zonele geografice, în coeziune, pentru a nu mai avea, la nivelul UE, zone rămase în urmă. Totodată, a adăugat europarlamentarul S&D, trebuie să avem nu numai o economie performantă, dar și să adoptăm măsurile necesare pentru a proteja piața internă, în contextul unei concurențe neloiale care distruge locurile de muncă.

“Prioritățile bugetului pentru anul 2026 sunt importante și depinde de noi dacă le vom evidenția și adopta în direcția dorită de noi!”, a conchis Maria Grapini.

De altfel, eurodeputatul Maria Grapini a cerut tranșant, în plenul PE, în toate dezbaterile pe marginea bugetului UE, rezolvarea unor probleme importante, precum introducerea echității sociale și eliminarea dublei măsuri!

„Ce s-a întâmplat, cu Europa? Stabilirea unui nou Cadru financiar multianual trebuie să pornească de la situația existentă. Avem mai multă coeziune, avem mai bună conectivitate, avem mai multe locuri de muncă, avem cercetare și inovare în piața globală? Eu cred că fiecare își stabilește un buget după niște reguli clare, fie că vorbim de o familie, de o companie, de o țară sau de Europa, în ansamblul său. Trebuie să ținem cont însă că acest Cadru financiar trebuie să fie, odată pentru totdeauna, echitabil și etic!”, a precizat, la începutul acestui an, într-o altă intervenție fermă privind bugetul UE, eurodeputatul Grapini.

În opinia Mariei Grapini, Consiliul European trebuie să țină cont de Rezoluție, de propunerea Parlamentului European, pentru că, până la urmă, europarlamentarii reprezintă cetățenii.

“Și, dacă Consiliul nu va ține cont de propunerea pe care noi am făcut-o aici, în acest Raport, de a crește bugetele pe aceste direcții pe care le-am enumerat, nu vom ajunge la ceea ce ne dorim cu toții, și anume, la o Europă unită. Europa este la o răscruce și va depinde foarte mult de acest Cadru Financiar Multianual!”, a mai spus eurodeputatul S&D, care a reiterat necesitatea ca acest Cadru Financiar să fie redactat într-un mod cât mai util, pentru a ține Europa împreună.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Grapini a tras un semnal de alarmă, precizând că, în UE, nu trebuie să mai avem țări și cetățeni de mâna a doua, toate bugetele trebuind să fie construite pe baza echității sociale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.