Războiul taxelor dintre SUA și UE ia amploare!

Tarifele „reciproce” ale preşedintelui Donald Trump asupra a zeci de ţări au intrat în vigoare miercuri, inclusiv taxele masive de 104% asupra produselor chinezeşti, adâncind războiul său comercial global chiar dacă între timp se pregăteşte pentru negocieri cu unele state, relatează Reuters. UE contraatacă, iar Trump plusează cu tarife şi în zona farmaceutică.

Donald Trump a cerut UE să cumpere energie americană de 350 de miliarde de dolari pentru a reduce tarifele. Declarația a venit luni seara, 7 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, după ce Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a propus eliminarea tarifelor pentru mașini și bunuri industriale, atât din partea UE, cât și a SUA. Trump a respins imediat oferta.

„Avem un deficit comercial cu Uniunea Europeană de 350 de miliarde de dolari și va dispărea rapid. Una dintre modalitățile prin care poate dispărea repede este ca ei să ne cumpere energia. Putem tăia 350 de miliarde într-o săptămână. Trebuie să cumpere și să se angajeze să cumpere această cantitate”, a spus Trump.

Răspunsul Uniunii Europene la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife „reciproce” tuturor partenerilor comerciali ai SUA nu este la fel de agresiv precum se așteptau unii, dar demonstrează creativitate în încercarea de a lovi acolo unde îl doare cel mai tare pe președintele american: statele conservatoare, care sunt baza sa electorală.

Potrivit unui document intern obținut de POLITICO, Comisia Europeană are în vedere impunerea unor tarife de până la 25% pentru o gamă largă de exporturi americane în valoare de aproximativ 22,1 miliarde de euro (pe baza importurilor UE din 2024).

Lista include produse agricole și industriale comune, precum soia, carne, tutun, fier, oțel și aluminiu — sectoarele americane cele mai dependente de exporturile transatlantice. Experții europeni în comerț au adăugat o doză de creativitate în interpretarea codurilor vamale, canalizând și o doză de agresivitate pasivă pentru a afecta baza electorală a lui Trump.

Țările membre UE urmează să voteze noile tarife miercuri, fără să se prevadă o opoziție majoră. După aprobare, primul val de tarife – pe produse precum merișoare sau suc de portocale, introduse inițial în 2018, în timpul primului mandat al lui Trump, dar suspendate în 2021 – va intra în vigoare pe 15 aprilie.

Pe 16 mai, va urma un al doilea set de taxe vamale de 25% aplicat unor produse precum oțelul, carnea, ciocolata albă și polietilena. Ultimul val, cu taxe de 25% pentru migdale și soia, va intra în vigoare pe 1 decembrie, cu un strop de suspans tipic Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.