Cavalleria Rusticana & Pagliacci și Messa da Requiem, pe scena Operei Naționale București, în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă publicului două spectacole tematice destinate omagierii evenimentului fundamental al creștinismului: învierea lui Hristos. Astfel, în perioada 14-20 aprilie 2025, pe prima scenă lirică a capitalei României publicul spectator va putea asista la un concert vocal-simfonic (Recviemul verdian, programat pentru Miercurea Mare, 16 aprilie 2025) și la o reprezentare operistică (Cavalleria Rusticana de Mascagni și Pagliacci de Leoncavallo, programate pentru Joia Mare, 17 aprilie 2025). Este maniera în care Opera Națională București vă transmite tuturor tradiționala urare: Hristos a înviat!

Messa da Requiem (de Giuseppe Verdi) – Miercurea Mare, 16 aprilie 2025, ora 18:30

În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, Opera Națională București prezintă un concert vocal-simfonic – Recviemul lui Giuseppe Verdi – cu ocazia sărbătorilor pascale, dar și a Zilei mondiale a vocii. Recviemul verdian a fost compus în memoria scriitorului și revoluționarului italian Alessandro Manzoni. Datorită operelor sale, Manzoni a devenit, la jumătatea secolului al XIX-lea, un simbol al luptei italienilor pentru reunificare națională. Mișcarea este cunoscută în istorie prin sintagma Risorgimento și a însemnat un îndelungat proces istoric de reunificare politică a italienilor în jurul Regatului Sardiniei condus de Casa de Savoia. Alessandro Manzoni – considerat un erou al Risorgimento – a decedat la 22 mai 1873. Peste exact 12 luni, la 22 mai 1874, are loc, în Basilica San Marco din Milano, premiera Recviemului pe care Verdi îl dedică memoriei lui Manzoni, cu însuși marele compozitor la pupitrul dirijoral. Pentru toate aceste motive, Messa da Requiem de Verdi s-a numit inițial Requiem de Manzoni. A fost exprimată opinia, de critica de specialitate, potrivit căreia Recviemul lui Manzoni (1874) este, probabil, cea mai des interpretată mare operă corală din muzicologia universală, după Recviemul neterminat de Mozart (1791). Admiratorii lui Verdi consideră că Recviemul lui Manzoni este cel mai frumos compus vreodată.

Cavalleria Rusticana (de Pietro Mascagni) și Pagliacci (de Ruggiero Leoncavallo) – Joia Mare, 17 aprilie 2025, ora 18:30

Prin cele două capodopere ale verismului italian – Cavalleria Rusticana (de Mascagni) și Pagliacci (de Leoncavallo) –, Opera Națională București vă provoacă la o imersiune culturală în atmosfera bucolică, dar, deopotrivă, violentă și decadentă, specifică sudului Italiei (Siciliei și Calabriei). Cele două opere portretizează și esențializează modestele comunități țărănești siciliene și calabreze, concentrându-se pe triunghiuri amoroase ce se dovedesc a se sfârși violent și mortal. Prezentarea celor două opere – chiar în Joia Mare – nu este deloc o alegere întâmplătoare, căci acțiunea din Cavalleria Rusticana (de Mascagni) se petrece chiar într-o zi de mare sărbătoare religioasă (Paștele catolic). Bătaia pioasă a clopotelor peste o piață publică dintr-o localitate încremenită în timp din Sicilia (în Cavalleria Rusticana) sau Calabria (în Pagliacci) se suprapune și potențează poveștile de iubire, destinele schimbate și emoțiile intense trăite de populația locală. De la satul sicilian în care se dezlănțuie pasiunile ascunse (în Cavalleria Rusticana de Mascagni) până la trupa de actori care poposește într-un oraș calabrez de provincie (în Pagliacci de Leoncavallo) și care se găsește prinsă între realitate și ficțiune, publicul este invitat să trăiască forța și expresivitatea unor pagini muzicale care au marcat istoria operei.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.