Prima întâlnire oficială între miniștri omologi din România și SUA: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja și Secretarul Departamentului pentru Energie al SUA, Christopher Allen Wright!
La Summit-ul celor Trei Mări, Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a avut o întâlnire bilaterală pe larg cu Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii. Discuțiile au fost fundamentale pentru viitorul energetic al României și al regiunii, reafirmând angajamentul comun de a dezvolta proiecte strategice menite să transforme România într-un hub energetic regional puternic, rezilient și sustenabil.
Este prima întâlnire oficială între miniștri omologi din România și Statele Unite ale Americii sub noua administrație a președintelui Trump și marchează un moment important în dezvoltarea parteneriatului strategic între cele două țări, iar proiectele discutate vor contribui semnificativ la consolidarea securității energetice a regiunii și la accelerarea tranziției către o economie verde și sustenabilă.
„Astăzi, am avut o discuție constructivă cu un lider respectat al sectorului energetic american, Secretarul Christopher Allen Wright, pe teme cruciale care vor modela viitorul energetic al României și al regiunii noastre. Relația noastră bilaterală în sectorul energetic este un exemplu de parteneriat de succes. Proiectele majore pe care le derulăm au început încă din prima administrație Trump și continuă să se dezvolte, demonstrând angajamentul nostru pe termen lung față de securitatea energetică globală și valorile democratice. În această eră a tranziției energetice, avem nevoie de soluții pragmatice și eficiente, care să asigure energie sigură, ieftină și curată – în această ordine de priorități. România și Statele Unite împărtășesc viziunea pentru viitorul energetic comun, iar colaborarea noastră va contribui semnificativ la realizarea acestui obiectiv”, a declarat Ministrul Sebastian Burduja.
Proiectele strategice discutate:
1.Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) la Doicești, un proiect inovator ce va contribui la dezvoltarea energiei nucleare sigure și curate, bazate pe tehnologia americană de ultimă generație (NuScale).
2.Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, un proiect strategic pentru care România a semnat contractul EPCM, inclusiv cu mari companii americane, Fluor și Sargent & Lundy.
3.Proiectul HVDC – interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, esențial pentru integrarea energiei regenerabile și consolidarea rețelei de electricitate din Europa Centrală și de Est.
4.Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP), cu sprijinul colaborării dintre Hidroelectrica și National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA.
5.Energia geotermală – dezvoltarea unui proiect de cartografiere și valorificare a potențialului geotermal în București, proiect care urmează a fi sprijinit prin Fondul pentru Modernizare.
6.Potențialul gazului în România, cu obiectivul de a dubla producția de gaze naturale până în 2027 prin proiectul Neptun Deep, cu implicarea platformei americane Transocean Barents în foraj.
În timpul întâlnirii, a fost subliniat contextul actual al Europei, marcat de provocări semnificative, cum ar fi creșterea prețurilor la energie, închiderea centralelor pe cărbune fără alternative viabile și costurile ridicate ale certificatelor de CO₂. În acest sens, România își reafirmă angajamentul de a promova un „Smart Deal” energetic, care să garanteze o Europă puternică și competitivă, un garant al stabilității economice și energetice globale.
În concluzie, România va continua să joace un rol important în contextul tranziției energetice regionale și va colabora strâns cu Statele Unite pentru a dezvolta soluții inovatoare, care să asigure o energie sigură, accesibilă și curată pentru toate statele din regiune.