BNR, după asumarea pachetului austerității: Rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni!

Banca Națională a României (BNR) are, marți, prima reacție după ce guvernul și-a asumat pachetul nr. 1 de măsuri fiscale. Reprezentanții băncii centrale avertizează că rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, urmând să urce ”mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp”.

Luni, guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea pentru pachetul nr. 1 al reformei fiscale. O zi mai târziu, BNR are o primă reacție, venind cu un avertisment dur și totodată previzibil: va crește inflația, astfel că românii vor trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru bunuri și servicii.

”Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp”, spun reprezentanții băncii centrale.

BNR vine, pe de altă parte, și cu o veste bună, legată de scopul măsurilor luate de guvern, apreciind că acestea sunt de natură ”susțină o corecție relativ rapidă și consistentă a deficitului de cont curent”.

”În ansamblul său, pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi implementat din august este însă de natură să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali pe orizontul mai îndepărtat de timp, în principal prin efectele exercitate asupra cererii agregate, și să susțină o corecție relativ rapidă și consistentă a deficitului de cont curent, cu implicații favorabile asupra costurilor de finanțare a economiei și asupra comportamentului cursului de schimb al leului, inclusiv în perspectivă”, spun cei de la BNR.

Reprezentanții băncii centrale atrag totodată atenția că se mențin o serie de incertitudini, unele de natură internă – legate de măsurile suplimentare ce trebuie luate de guvern -, iar altele generate de contextul internațional.

Acestea find datele problemei, BNR consideră esențiale ”absorbția și utilizarea fondurilor europene”.

”Incertitudini rămân totuși asociate măsurilor corective suplimentare ce vor fi probabil adoptate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare în conformitate cu Planul bugetar-structural pe termen mediu convenit cu CE și cu procedura de deficit excesiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.