Violonistul Remus Azoiței, concert la Filarmonica din Sibiu
Violonistul Remus Azoiței, profesor la Academia Regală din Londra, va concerta joi alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, la Sala Thalia din oraș, anunță un comunicat remis miercuri Agerpres.
„Concertul de joi, 10 martie 2016, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu prilejuiește întâlnirea publicului sibian cu violonistul Remus Azoiței și dirijorul Ilarion Ionescu-Galați. Alături de ei, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va interpreta compoziții semnate de Johannes Brahms și Ludwig van Beethoven. Toate biletele pentru acest eveniment au fost epuizate. Concertul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu”, se precizează în comunicat.
Numit de către revista britanică „The Strad” „un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiței a debutat la opt ani cu orchestra simfonică din orașul natal, Galați. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din București la clasa lui Daniel Podlovschi, Remus Azoiței a obținut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a a avut șansa să studieze cu Dorothy Delay și Itzhak Perlman. De-a lungul timpului a beneficiat și de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean.
Remus Azoiței a concertat în săli prestigioase, precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw (Amsterdam), Salle Cortot (Paris) sau Konzerthaus (Berlin) și a apărut în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg și Santander. A colaborat cu artiști renumiți, printre care Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cu cvartetul de coarde Voces, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu, precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique, sau Orchestre Philarmonique de Radio France.
În 2005, Remus Azoiței a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internațional ‘George Enescu’, concert preluat de către 19 posturi de radio și televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte și Mezzo. Violonistul român a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania.