Medicii de familie nu vor elibera vineri rețete compensate

Medicii de familie protestează din nou, nemulţumiţi de condiţiile din contractul cadru pe care l-a propus Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Doctorii susţin că vineri nu vor elibera rețete compensate și gratuite.

Medicii refuză să semneze cu casele județene de asigurări de sănătate niște acte adiționale la contractul-cadru. Motivul: ar trebui să semneze retroactiv, așa că preferă să aștepte câteva zile și să le semneze de săptămâna viitoare, relatează Romaniatv.net.

„Deşi nu avem contract adiţional semnat vom oferi consultaţii. Pacienţii ne înţeleg. Ştiu că este o situaţie temporară şi acest lucru este şi un semnal de alarmă pe care îl adresăm că legislaţia trebuie să fie coerentă şi să lucrăm liniştiţi. Deocamdată consultăm din inimă, gratuit. Oamenii nu sunt lăsaţi fără consultaţie. Este un semnal de alarmă că trebuie să existe normalitate şi adevăr şi legislaţia trebuie să protejeze şi pacientul şi medicul. Nu avem contract cu Casa, nu putem să oferim reţete compensate sau gratuite. Ne dorim să intrăm în normalitate şi să nu mai fim puşi să semnăm retroactiv. Prevederile contractului să fie modificate să nu mai existe ambiguităţi. Aceste imputări le-a făcut Curtea de Conturi Casei Naţionale, Casa le-a trimis medicilor de familie. Aceste lucruri nu sunt normale. Aceste probleme legislative nu s-au rezolvat încă. Nu mai putem lucra cu teroarea că vom fi puşi în astfel de situaţii”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.

Medicii îi roagă pe pacienți să aibă răbdare și să revină la începutul săptămânii pentru rețetele gratuite sau compensate. În cazul unor urgențe, pacienții vor fi redirecționați către spitale.

Deocamdată nu există nicio reacție de la Casa de Asigurări de Sănătate București, dar medicii și-au exprimat nemulțumirile încă de săptămâna trecută, când au pichetat Ministerul Sănătății.

Ei cer să li se mărească bugetul pentru medicii de familie și nu sunt de acord cu noile prevederi ale contractului-cadru.

Termenul pentru intrarea în vigoare a noului contract cadru pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 -2017 va fi prorogat până la 1 iulie, după cum au cerut şi medicii de familie, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Medicii de familie au anunţat că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare.

Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 – 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi.

”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a spus Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

La rândul ei, Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus că medicii de familie sunt consideraţi privaţi şi primesc pentru o consultaţie 10 lei, în timp ce un medic primar primeşte 12,6 lei pentru o consultaţie.

”De trei ani stăm pe aceeaşi sumă, în condiţiile în care utilităţile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt între 10 şi 15 servicii  nevalidate la medicii de familie. Gândiţi-vă la câţi medici de familie sunt şi care sunt economiile în sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe faţă”, a mai spus Mihăilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.