România, exclusă de la Eurovision 2016
Televiziunea Română nu va participa la concursul Eurovision din acest an. Asta după ce EBU a retras serviciului public de televiziune din România dreptul de a participa la concursul Eurovision 2016 pentru neplata datoriilor care totalizează 16 milioane de franci elveţieni. Decizia a fost luată după termenul limită dat Guvernului de a face demersurile necesare pentru plata datoriei, termen care a expirat miercuri, 20 aprilie. Este prima dată în istoria concursului când o ţară este eliminată. La ora 14:00, reprezentanţii TVR au fost invitaţi la Ministerul Finanţelor Publice.
Prin excluderea din EBU, TVR va pierde şi accesul la alte servicii: Euronews, Sport News Exchange, drepturi de transmitere a evenimentelor sportive, precum şi servicii de expertiză legală, tehnică şi de cercetare şi cele de lobby. Prin intermediul EBU, TVR avea acces şi la evenimente sportive majore, precum Campionatul European de Fotbal din Franţa. Datoria de 16 milioane de franci elveţieni a fost acumulată în ultimii opt ani, iar EBU a tras atenţia că o astfel de sumă ar putea să o destabilizeze financiar, a transmis corespondentul TVR Eugen Rusu pentru Telejurnalul de la ora 14:00.
Sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie. Garanţia înseamnă plată. Noi nu putem să ne jucăm cu o garanţie dacă nu ştim soluţia tehnică, legală pentru această plată. Nu o avem în acest moment şi nu cred că este posibilă de vreme ce nu am găsit-o, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Întrebat despre transmiterea altor competiţii internaţionale de TVR, Dan Suciu a răspuns că „Executivul nu are acest mandat să lucreze acum în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice de televiziune, ţine doar de autoritate. Noi ne-am arătat toată dispoziţia pentru a interveni în acest proces, pe baza limitelor legale pe care le avem”.
Directorul general al EBU, Ingrid Deltenre a declarat: „Este regretabil că suntem forţaţi să luăm această decizie. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această chestiune nu au primit niciun răspuns de la Guvernul României. În ultimele săptămâni, EBU a luat notă de sugestia Ministerului de Finanţe, potrivit căruia TVR ar putea intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar putea duce la o restructurare profundă a serviciului public. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de servicii publice din 56 de ţări. Lipsa plăţilor din partea TVR pune în pericol însăşi stabilitatea financiară a EBU.