UE și Ankara, dezacord pe tema vizelor

Recomandarea Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci a rămas în aer, după ce Parlamentul European a stabilit că Ankara nu îndeplineşte toate cele 72 de criterii pretinse de Uniune. Problema o constitue legea antitero, pe care turcii nu doresc să o modifice întrucât, în viziunea lor aceasta le permite să lupte eficient împotriva extremiştilor kurzi. Relatează corespondentul nostru, Lucian Pîrvoiu.

Aleşii europeni nu se opun de principiu liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii turci, însă, atâta vreme cât mai rămân încă cinci criterii de îndeplinit de către partea turcă, Parlamentul nu va lua nicio decizie în acest sens.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European:  „Cerinţele pe care am crezut  că Turcia le va îndeplini  nu sunt, din punctul nostru de vedere,  îndeplinite în totalitate. De aceea,  condiţiile pentru a începe procesul aici,  în Parlament, nu sunt nici ele îndeplinite.”

Cel mai important dintre punctele în care Ankara nu cedează este modificarea legii antitero. Ministrul turc al Afacerilor Europene a declarat că o astfel de măsură este imposibilă, în contextul provocărilor de securitate pe care le traversează Turcia: nu mai puţin de 450 de ofiţeri ucişi de militanţii PKK şi mai multe atacuri teroriste de la începutul acestui an.

Volkan Bozkir, ministrul turc pentru Afaceri europene: „Noi considerăm, în interpretarea noastră,  că am venit în întâmpinarea aşteptărilor  dumneavoastră într-o măsură suficientă.”

Şi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a referit joi la acordul Turcia-UE şi a declarat, potrivit Reuters, că acordul va eşua dacă Ankara nu îşi duce la îndeplinire obligațiile asumate, între care schimbări în domeniul legislației antiteroriste. „Am stabilit criterii pentru liberalizarea vizelor, sunt 72 de condiții și cea cu numărul 65 prevede că guvernul turc trebuie trebuie să își revizuiască legea antiteroristă”, a declarat Juncker, în cadrul unei conferințe privind Europa, la ministerul german de Externe.

Rămâne de văzut ce se va alege, în aceste condiţii, de înţelegerea UE-Turcia privind readmisia refugiaţilor, care nu este ireversibilă şi poate fi oricând oprită de Ankara, creând mari probleme Greciei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.