Un nou premiu pentru cercetătorul Andrei Oișteanu
Cercetătorul Andrei Oișteanu, antropolog și istoric al religiilor, a fost distins cu premiul B’nei B’rith Europe pentru volumul „Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european” (ediția a III-a, revăzută, adăugită și ilustrată), publicat în 2012 în seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o.
B’nei B’rith Europe este o prestigioasă organizație evreiască internațională, cu sediul la Bruxelles. În 2015, Comitetul Executiv al acestei organizații a decis să înființeze un premiu anual menit „să recompenseze un intelectual care a contribuit la schimbarea imaginii evreului în societate”. Premiul obținut de Andrei Oișteanu este primul de acest fel, acordat de B’nei B’rith Europe.
Potrivit unui comunicat al Editurii Polirom, transmis vineri Agerpres, volumul premiat prezintă originea, evoluția în timp și spațiu, supraviețuirea sau dispariția clișeelor ce compun portretul fizic, profesional, moral, intelectual, magico-mitic și religios al „evreului imaginar” în spațiul cultural românesc.
Cartea „Imaginea evreului în cultura română” a fost distinsă cu Premiul Academiei Române, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociației Scriitorilor București, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federației Comunităților Evreiești din România și Premiul Fundației „Sara & Haim Ianculovici” (Israel).
Volumul a fost tradus în engleză, germană, franceză, maghiară și italiană (în curs de apariție).
Andrei Oișteanu este cercetător, membru în Consiliul Științific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferențiar la Facultatea de Litere (Universitatea din București) și președinte al Asociației Române de Istorie a Religiilor.