Sesizarea lui Funar, respinsă de CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins vineri, cu majoritate de voturi, sesizarea depusă de Gheorghe Funar, candidat independent la alegerile prezidențiale, în cazul „ofițerului acoperit”, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis vineri, Plenul Curții, învestit în temeiul art.146 lit.f) din Constituția României și al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere contestația privind legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile pentru președintele României, contestație formulată de Gheorghe Funar. „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins contestația formulată de Gheorghe Funar privind legalitatea candidaturii domnului Victor Viorel Ponta la alegerile pentru președintele României din anul 2014. Hotărârea este definitivă și se comunică Biroului Electoral Central”, se spune în comunicat.

Potrivit lui Funar, sesizarea sa a intervenit ca urmare a declarațiilor șefului statului din data de 13 octombrie, când acesta a susținut că premierul Victor Ponta „a fost sau este și în prezent ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe”. „Formulez această sesizare cu privire la încălcarea prevederilor art. 40 al. 3 din Constituția României de către contracandidatul meu la funcția de președinte al României, Victor-Viorel Ponta, (…) având în vedere incompatibilitatea privind exercitarea unei funcții politice și deținerea statutului de cadru militar (ofițer sub acoperire) care este prevăzută de legislația în vigoare”, preciza Gheorghe Funar în sesizarea înaintată CCR și remisă, joi.

În opinia sa, „se creează o situație de inegalitate de șanse” între Victor Ponta și ceilalți 13 candidați.

„Vă rog să verificați legalitatea candidaturii domnului Victor-Viorel Ponta care, în opinia mea, încalcă dispozițiile constituționale ale articolului 40 (alineatul 3), care prevede că ‘nu pot face parte din partide politice judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații, membrii activi ai armatei, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică’. (…) Vă solicit să adoptați o decizie referitoare la acest caz unic în istoria post-decembristă, la alegerile pentru funcția de președinte al României. Vă rog, de asemenea, să-l citați ca martor pe domnul Traian Băsescu, președintele României, autorul acestei dezvăluiri și să-i puneți în vedere dispozițiile art. 76 din Legea nr. 47/ 1992 care obligă autoritățile publice să comunice informațiile, documentele și actele pe care le dețin, cerute de Curtea Constituțională pentru realizarea atribuțiilor sale”, arăta Funar în sesizare.

Totodată, candidatul independent în alegerile prezidențiale susținea că, potrivit Legii nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, personalul serviciului nu poate să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora.”Art. 28 al. b) din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 privind statutul cadrelor militare interzice cadrelor militare în activitate să candideze pentru a fi alese în administrația publică locală și în Parlamentul României, precum și în funcția de președinte al României”, indica Gheorghe Funar.

Președintele Traian Băsescu a declarat, la începutul acestei săptămâni, la un post de televiziune, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit SIE în perioada 1997-2001, fapt care explică ”propulsarea” acestuia la Parchetul General. ”Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofițer acoperit al SIE (…). A fost ofițer SIE, ceea ce explică și propulsarea lui de la Parchetul de la judecătoria de sector direct în Parchetul General”, a afirmat șeful statului.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.