ACL vrea vot prin Poștă
Alianța Creștin-Liberală susține introducerea votului prin corespondență, argumentând că românii din diaspora sunt cetățeni a căror opinie asupra bunului mers al țării este la fel de importantă ca și a celor care trăiesc în România.
„Alianța Creștin-Liberală consideră că asigurarea condițiilor pentru ca toți cetățenii să își poată exprima liber votul, în condiții decente, trebuie să fie o obligație pentru întreaga clasă politică. Respectarea drepturilor constituționale, inclusiv cel de vot, pentru cei care muncesc și trăiesc în străinătate reprezintă o responsabilitate pe care ACL și candidatul la președinție al dreptei unite, Klaus Iohannis, și-o asumă”, se arată într-un comunicat al ACL remis duminică AGERPRES.
Liberalii și democrat-liberalii spun că votul prin corespondență este o soluție a cărei eficiență a fost validată prin practică în Marea Britanie, Belgia, Italia, Germania sau Spania.
ACL amintește că odată cu discutarea propunerilor de revizuire a Constituției în Parlament, a înaintat amendamente prin care a propus menționarea posibilității de exercitare a dreptului de vot inclusiv prin mijloace electronice și de comunicare la distanță, arătând că PSD s-a opus acestei prevederi.
Potrivit sursei citate, tema fraudei electorale prin votul prin corespondență este o temă falsă.
„Nu putem ca o temere legată de o posibilă infracțiune să ne facă să nu luăm o măsură atât de necesară. De aceea există sancțiuni și pedepse, de aceea trebuie să existe un mecanism de monitorizare și un organism de supraveghere. Este ca și cum teama de evaziune ne-ar face să nu mai avem nicio taxă sau impozit”, spun liberalii și democrat-liberalii.
ACL precizează că introducerea votului prin corespondență trebuie să parcurgă toate etapele legislative.
„Nu trebuie să mai asistăm la modificări asupra legii electorale prin ordonanțe de urgență cu câteva luni înainte de alegeri, ci trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să demarăm în mod concret discuțiile asupra acestui proiect, în Parlament și în societatea civilă”, se arată în comunicat.
„Soluția noastră legislativă propune un mecanism coerent de gestionare și validare a voturilor exprimate prin corespondență, prin care AEP primește o cerere de la cetățeanul român cu domiciliul sau reședința în străinătate, pe care o validează pe baza datelor din Registrul Electoral. Ulterior, Autoritatea transmite buletinul de vot, însoțit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondență, persoanei a cărei cerere a fost validată.
Cetățeanul transmite prin poștă atât votul său în plic sigilat, cât și dovada, iar AEP trimite plicul Biroului Electoral Special, care se înființează și funcționează similar Birourilor Electorale de Circumscripție. Biroul Electoral Special pentru votul prin corespondență validează sau anulează votul, după verificarea existenței sau inexistenței dovezii privind exercitarea votului prin corespondență.Ulterior, după încheierea procesului de numărare a voturilor exprimate prin corespondență Biroul Electoral Special întocmește un proces verbal pe care îl transmite Biroului Electoral Central”, explică ACL propunerea legislativă.