Revista Teatrală Radio împlinește un an
Proiectul Radio România Cultural, site-ul Revista Teatrală Radio împlinește marți, 21 octombrie 2014, un an de funcționare.
Realizată de o echipă de redactori și realizatori din cadrul redacțiilor Teatru și România Cultural ale Societății Române de Radiodifuziune, această publicație online, în format multimedia, s-a lansat cu ocazia aniversării a 85 de ani de existență a Radio România (1 noiembrie 2013).
Primele postări pe site: 21 octombrie 2013. Redactor șef: Attila Vizauer. Realizator site: Costin Tuchilă. Revista este dedicată în principal vieții teatrale românești și Teatrului Național Radiofonic. În paginile ei citiți informații, articole de sinteză, cronici de teatru despre spectacolele care se joacă în teatrele din România, despre festivalurile de teatru, cronici ale spectacolelor de teatru radiofonic și de teatru tv, interviuri cu oameni de teatru, reportaje, cronici de carte, eseuri, portrete și evocări, retrospective, dar și corespondențe din străinătate. Rubrica „Remember” de Annie Muscă vă readuce în atenție mari actori români, cu rigoare calendaristică: în ziua în care s-au născut sau au trecut în neființă. Consecventă programului său de a vă oferi portrete monografice ale unor mari actori români, readucându-i astfel în actualitate cu mijloace multimedia, Revista Teatrală Radio a dedicat, începând din martie 2014, câte o lună unui mare actor român: Gina Patrichi, George Constantin, Irina Petrescu, Coca Andronescu, Ștefan Iordache, Adrian Pintea. Revista Teatrală Radio este singura publicație de astăzi care alocă sistematic spațiu cronicii de teatru radiofonic și cronicii de teatru tv.
Secțiunea rezervată Teatrului Național Radiofonic cuprinde detalii referitoare la premierele TNR, dar și la piese din Fonoteca de Aur, cu ocazia redifuzării lor pe post, recomandări din programul teatrului radiofonic (emisiunea săptămânală „Revista Teatrului Național Radiofonic” în noul format, online, începând din 4 noiembrie 2013), prezentări ale pieselor de teatru radiofonic pentru copii, opinii despre piesele difuzate, despre audițiile Teatrului Național Radiofonic la Clubul Ramada-Majestic din București, recitaluri și emisiuni publicistice și de critică și istorie a teatrului românesc și universal, realizate de Redacția Teatru: „Cinci personaje în interpretarea unui actor”, „Thaliafest”, „De la arlechin”, „Clasicii dramaturgiei universale”, „Oglinda firii”. O pagină este dedicată Istoriei Teatrului Național Radiofonic de la începuturi (1929) până în prezent. Fragmentele din spectacolele de teatru radiofonic, ca și cele mai multe dintre interviurile și reportajele pe care le publicăm sunt editate în format multimedia (audio-video). O altă pagină a site-ului, „Din istoria teatrului românesc” va cuprinde articole dedicate unor momente importante și unor mari personalități din istoria teatrului românesc, precum și documente de arhivă. Revista Teatrală Radio este deschisă atât specialiștilor, nume consacrate ale teatrologiei și publicisticii teatrale, cât și tinerilor care se specializează în acest domeniu.