”Amintiri din copilărie” , la Teatrul Ion Creangă

Nică se desprinde de paginile manualelor şi se dezmorțește urcând pe scenă .Unul dintre cele mai așteptate spectacole din stagiunea curentă a Teatrului Ion Creangă – „Amintiri din Copilărie” – revine la Palatul Național al Copiilor (Sala Mare), cu ocazia unei serii de matinee ce vor avea loc pe data de 22, 24, 29-31 octombrie, cu începere la ora 10.00.

Inspirat de universalitatea Amintirilor, regizorul Peter Kerek a creat, secondat de Iuliana Vîlsan, scenograf, și Larisa Barbu, coregraf, un spectacol modern, dinamic și amuzant, un spectacol în care diversitatea trupei Teatrului Ion Creangă devine o oglindă a povestitorului-personaj. Poznele și aventurile de pe malul Ozanei prind astfel viață într-o formă neconvențională ce împrumută din estetica benzilor desenate și a animațiilor pentru copii, bazându-se pe gest, mimică, dans și melodie. Fără a pierde nimic din farmecul sau esența unor episoade clasice precum La Cireșe,Pupăza din Tei sau La Scăldat, spectacolul îi provoacă pe tinerii spectatori să își folosească imaginația pentru a recompune pe scenă lumea poveștilor lui Nică.

„Spectacolul nostru e puţin altfel decât alte spectacole, pentru că noi nu spunem doar o singură poveste, precum Harap Alb sau Albă ca Zăpada, ci mai multe poveşti. Şi, atenţie, nu numai că spunem mai multe poveşti, dar poveştile noastre chiar s-au întâmplat. Cineva pe nume Ion Creangă le-a trăit cu cel puţin o sută de ani în urmă. El le-a scris nu când era copil, ci când era un om mare, atât de mare încât se simţea deja bătrân. Nu îi plăcea bătrâneţea, i se părea că e foarte plictisitoare şi îşi dorea din tot sufletul să mai fie o dată copil. Pentru că, aşa reţinuse el, în copilărie nu te plictiseşti niciodată”. (Peter Kerek – O introducere pentru copii)

„Peter [Kerek] ne-a demonstrat că o poveste se poate spune cu vorbe puţine, folosindu-ne de gest, de ritm, de muzică. A recompus pe scenă, cu talent şi imaginaţie, o mică lume în mijlocul căreia a aşezat copilăria cu joaca şi năzbâtiile ei, adolescenţa cu primele porniri de răzvrătire împotriva lipsei de înţelegere a celor mari. E o poveste despre copilul de ieri, de azi şi de ce nu, despre cel de mâine.” (Alexandrina Halic)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.