Rona Fairhead, prima femeie care va conduce grupul BBC
Rona Fairhead, fost director al grupului Financial Times, urmează să devină noul preşedinte al BBC Trust, consiliul de administraţie al radioteleviziunii publice din Marea Britanie, a anunţat duminică Guvernul din această ţară, citat de Reuters.
Rona Fairhead îl va înlocui în această funcţie pe Chris Patten, care a demisionat în luna mai din cauza unor probleme de sănătate, după ce a condus grupul BBC vreme de trei ani, într-o perioadă dificilă pentru postul public de radioteleviziune din Marea Britanie, informează Mediafax.”BBC este o minunată instituţie britanică, plină de oameni talentaţi, iar eu sunt onorată de posibilitatea de a fi preşedinte al BBC Trust. Sunt conştientă de importanţa uriaşă a acestui post”, a declarat Rona Fairhead, într-un comunicat de presă.
Ea a lucrat ca preşedinte şi director executiv al grupului Financial Times, o divizie a Pearson Plc., din 2006 până în 2013, şi a fost până de curând unul dintre directorii din consiliul de administraţie al HSBC Bank.
Înainte de a fi confirmată în această funcţie, Rona Fairhead va trebui să participe pe 9 septembrie la o audiere în Comisia Media din Parlamentul britanic. Potrivit BBC, numirea ei în funcţia de preşedinte al BBC Trust a fost făcută de regina Elizabeth a II-a la recomandarea secretarului pentru Cultură, Sajid Javid.
BBC Trust coordonează activitatea radiodifuziunii publice britanice, stabileşte strategia acestui grup media şi numeşte directori care sunt responsabili pentru performanţele financiare ale BBC.
Chris Patten, care a fost ultimul guvernator britanic al Hong Kong-ului, a condus BBC într-una dintre cele mai turbulente perioade din istoria grupului, puternic afectat de scandalul de pedofilie în care a fost implicat Jimmy Savile, unul dintre prezentatorii vedetă ai postului public britanic în anii ’70 şi ’80.
Rona Fairhead, candidata propusă duminică de Guvernul britanic pentru funcţia de preşedinte al BBC Trust, are în spate o carieră formidabilă în mai multe ramuri industriale, în sectorul bancar şi în mass-media, informează theguardian.com.
Într-o conferinţă de presă organizată la începutul acestei veri, Rona Fairhead, fostul director al Financial Times, a fost invitată de jurnalişti să ofere câteva sfaturi oamenilor de afaceri care doresc să urce în ierarhie şi să ajungă în rândul managerilor de top. Sfatul ei a fost următorul: „Păstraţi legătura cu foştii şefi”.
Cu un CV formidabil ca al ei, ce reflectă o carieră de peste un deceniu în organigrama grupului Pearson care deţine Financial Times şi ocupând un loc în comitetul de consilieri ai Guvernului britanic, este foarte posibil ca Rona Fairhead să îşi fi urmat propriul sfat atunci când şi-a prezentat candidatura la postul de preşedinte al BBC Trust, consiliul de administraţie al radioteleviziunii publice din Marea Britanie.
Confirmată duminică în calitate de candidat al Guvernului britanic pentru această funcţie, eventuala ei numire – după audierea în Parlament de pe 9 septembrie – va încununa cariera spectaculoasă a Ronei Fairhead şi va consfinţi ascensiunea ei până în vârful piramidei ierahice din sectorul mass-media.
Rona Fairhead, în vârstă de 53 de ani, a fost preşedinte şi director executiv al grupului Financial Times între 2006 şi 2013. A părăsit acest post anul trecut, după ce candidatura ei la poziţia supremă (CEO, n.r.) din cadrul grupului Pearson, în urma plecării lui Marjorie Scardino, a fost trecută cu vederea.
În cei şase ani în care a lucrat pentru Financial Times, Rona Fairhead a coordonat numeroase tranzacţii extrem de importante, precum vânzarea cotidianului francez Les Echos în 2007 pentru 240 milioane de euro şi vânzarea în 2010 a 61% din acţiunile deţinute de grupul Pearson în Interactive Data, o firmă de analiză financiară, pentru două miliarde de dolari.
În 2011, grupul Pearson şi-a vândut 50% din acţiunile deţinute la FTSE International, un furnizor de date bursiere, cu 450 milioane de lire sterline.
Însă, ultimul ei an la conducerea grupului a fost dominat de zvonurile potrivit cărora Pearson Plc. intenţiona să vândă Financial Times. Speculaţiile au fost infirmate în februarie de noul director executiv al grupului Pearson, John Fallon.
În ultimii ani pe care i-a petrecut la Financial Times, Rona Fairhead a urmat un tratament contra cancerului mamar.
De când a părăsit grupul în aprilie – primind 3,1 milioane de lire sterline sub formă de salariu, compensaţii şi acţiuni -, ea nu a încetat să lucreze. Pe lângă activităţile desfăşurate în calitate de director fără atribuţii executive din cadrul HSBC Bank, Rona Fairhead face parte din consiliul de administraţie al conglomeratului PepsiCo şi deţine un loc în comitetul de experţi în business care consiliază Guvernul britanic în domeniul strategiilor de afaceri. În urmă cu o săptămână, numele ei era asociat cu funcţia – în prezent vacantă – de preşedinte al grupului Barclays.
Înainte de a începe colaborarea cu grupul Pearson, Rona Faihead a deţinut poziţii înalte în rândul grupului Bombardier, al producătorului de aeronave şi armament hi-tech Short Brothers şi al companiei de produse chimice ICI.
Născută în Cumbria, în 1961, Rona Fairhead a studiat la Yarm Grammar School din Stockton-on-Tees, iar apoi la St. Catherine’s College din cadrul Universităţii Cambridge. Printre pasiunile sale se numără schiul, scuba diving şi zborul cu avionul. Membră a clubului de aviaţie Bournemouth Flying, ea deţine şi licenţa de pilot de avion.
Este căsătorită cu Tom Fairhead, care a lucrat vreme de 16 ani ca jurist pentru un tribunal din Londra. El este şi consilier onorific în districtul administrativ londonez Kensington and Chelsea.
Rona şi Tom Fairhead, care au trei copii, locuiesc în Notting Hill, la mică distanţă de fostul sediu din cartierul White City al postului public BBC.