Plafonul pentru Prima Casă, suplimentat la finele lui 2016
Plafonul pe anul 2016 pentru programul guvernamental ”Prima casă” a fost suplimentat cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în Program. Astfel, plafonul total de garantare pe anul 2016 este de 2.690,3 milioane de lei.
În primele 9 luni ale anului au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei.
Din 2009, când a fost lansat Programul Prima Casă, și până la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garanții, în valoare totală de 16,96 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Pentru 2016 Programul Prima Casa are alocat 1.69 miliarde de lei, iar bancile comerciale au pus la dispozitie intreaga suma. Cei care au transmis solicitari de alocare a fondului au fost: Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank.
Da, este adevarat, in 2016 plafonul este mai mic fata de 2015 cand a fost de 2.63 miliarde de lei si la care s-a adaugat in decembrie o suplimentare de 200 milioane de lei, insa daca te grabesti Programul Prima Casa te poate ajuta sa ai casa mult dorita la costuri ceva mai reduse decat in cazul unui credit ipotecar.
Poti achizitiona o locuinta cu ajutorul creditului Prima Casa daca respecti conditiile impuse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009:
—nu detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta (indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita), in suprafata utila mai mica de 50mp;
—achizitionezi sau construiesti o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile programului;
La cumpararea unei case este necesar un avans de minim 5% din pretul de achizitie al locuintei, sa achizitionezi o locuinta incadrata in clasa A , B sau C de eficienta energetica, sa nu vinzi locuinta in primii 5 ani de la dobandire si sa ai asigurare de locuinta impotriva tuturor riscurilor, iar drepturile derivand din polita sa le cesionezi in favoarea statului roman si a bancii.
In martie, ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanda pentru creditul Prima Casa, a scazut, situandu-se la 0.76%, iar marja este 2%. La dobanda se adauga si comisionul de gestiune FNGCIMM 0.49% care se aplica lunar la sold.
Care sunt pasii ce trebuie urmati pentru obtinerea creditului Prima Casa
1. Prezinti actele necesare analizei. Banca verifica daca indeplinesti conditiile pentru obtinerea unui credit. Conditii legate de venit, varsta, vechime totala in munca, vechime la actualul angajator, grad de indatorare si istoric bancar.
Pentru a fi eligibil este necesar sa ai un venit net de minim 1500 lei-2000 de lei (venitul minim net difera in functie de banca).
Vechimea in campul muncii trebuie sa fie de minim 1 an, iar vechimea la actualul angajator de minim 3-6 luni.
Varsta minima difera in functie de banca intre 18 si 23 ani, iar varsta maxima la terminarea contractului este de 60-65 ani.
Gradul de indatorare, difera de la banca la banca. Unele banci acceptand un grad de indatorare de pana la 70%.
De asemenea, istoricul tau bancar trebuie sa fie nepatat. Sa nu ai restante la alte credite sau alte incidente bancare.
Daca vrei sa afli daca esti eligibil pentru creditul Prima Casa, insa nu vrei sa mai faci un drum la banca, ai posibilitatea de a aplica online pe VreauCredit.ro. Aplicatia cu datele tale va ajunge la banca si un reprezentant al acesteia te va contacta pentru a verifica scoringul tau. Daca esti eligibil vei trece la etapele urmatoare.
2. Semnezi cererea de credit,
3. Gasesti aparatamentul,
4. Platesti evaluatorul extern sau aprobat de banca, acesta evalueaza imobilul ce urmeaza a fi achizitionat.
5. Banca te informeaza daca imprumutul a fost aprobat.
6. Dupa aprobarea bancii, va trebui sa astepti aprobarea FNGCIMM.
7. Banii sunt transferati in contul vanzatorului.
Etapele pot suferi usoare mofificari in functie de banca. De exemplu, BCR acorda o perioada de 120 de zile de la preaprobare in care iti poti gasi imobilul, pe cand la CEC, in momentul depunenii cererii de credit va trebui sa ai imobilul pe care vrei sa il achizitionezi.
De ce acte ai nevoie pentru a accesa Programul Prima Casa:
—Acord de interogare ANAF daca ai veniturile raportate la ANAF, daca veniturile nu sunt raportate la ANAF ai nevoie de adeverinta de salariu,
—Adeverinta de la angajator cu privire la durata contractului de munca,
—Documente care atesta existenta avansului,
—Documente privind alte credite/carduri de credit/overdraft pe care le ai la alte banci, daca este cazul,
—Declaratia pe propria raspundere autentificata, ca la data solicitarii creditului, nu detii, in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul sau momentul in care a fost dobandita, fie detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50m˛,
—Documente specifice, ce difera in functie de destinatia creditului: cumparare imobil, construire etc.
—Precontractul de vanzare-cumparare a imobilului,
—Actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vanzarii (copie),
—Declaratia pe proprie raspundere a vanzatorului, conform Legii 10/2001, ca bunurile imobiliare respective nu sunt revendicate si ca nu exista litigii in legatura cu acestea,
—Extrase din documentatia cadastrala (copie),
—Certificat de eficienta energetica.
Daca iti doresti un credit prin Programul Prima Casa, grabeste-te bancile estimeaza ca fondurile se vor termina pana la jumatatea anului.